preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Praktikum 3. G u Poznanovcu i Bedekovčini
Autor: Krasnodor Mikša, 2. 12. 2017.

 

Učenici 3. G razreda u pratnji nastavnika predmeta Praktikum Jovice Janjatovića posjetili su tijekom listopada i studenog gradilišta obiteljske kuće u Bedekovčini i Crkve Blažene Djevice Marije u Poznanovcu prema predviđenom nastavnom planu i programu Praktikuma.


Na gradilištu obiteljske kuće izvođač radova g. Gorički upoznao nas je s tehnologijom radova kuće od drveta te razliku između montažne i skeletne gradnje.

Kod montažne gradnje na gradilište dolaze gotovi elementi (npr. gotovi zid sa svim instalacijama i otvorima), dok se kod skeletne gradnje elementi slažu na gradilištu. Učenici su vidjeli i izvedeno krovište sistema stolice, a projektirana je tako da su svi konstruktivni elementi izvedeni od drveta.

   

Na gradilištu Crkve BDM-a voditelj radova tvrtke „Grden-gradnja“, bivši učenik naše škole g. Kukas upoznao nas je o tijeku građenja i konstrukciji crkve i napomenuo je kako oni nisu prva tvrtka koja radi na realizaciji ovog važnog sakralnog objekta za lokalnu zajednicu. Cijela crkva građena je od armiranog betona (temelji, grede, zidovi, zvonik), a tlocrtno gledano ima oblik križa širine 32 m.

Trenutno se izvodi krovna konstrukcija projektirana od tehničkog drveta, odnosno lameliranih nosača (dimenzija 20/40 20/60 cm). Učenici/ce su mogli vidjeti način spajanja konstruktivnih elemenata višestrešnog krovišta s velikim rasponima i kombinaciju različitih pokrovnih materijala.

Jovica Janjatović, nastavnik Praktikuma

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju