preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet predsjednice RH (galerija+video+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 26. 1. 2018.

 

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas Srednju školu Bedekovčina i njezine poligone za stručnu nastavu te se susrela i razgovarala s učenicima. 


Predsjednica je obišla plastenik, poligone za praktičnu nastavu, vinograd, voćnjake i klijet, razgovarala s profesorima i učenicima o strukovnom obrazovanju i centrima kompetentnosti te istaknula važnost praktične nastave i pripreme učenika za posao kad izađu iz škole. Na poligonu je pomogla i našim keramičarima u izboru i postavljanju pločica.

Predsjednica je u školi, u društvu župana Željka Kolara, ravnateljice škole Vere Hrvoj, Tugomira Majdaka iz Ministarstva poljoprivrede, Vlade Prskala, pomoćnika ministrice, iz Ministarstva obrazovanja i načelnika Bedekovčine Darka Bana odgovarala na pitanja učenika, ali im pitanja i postavljala.

Predsjednica je ocijenila da obrazovna reforma ide u pravom smjeru te se složila s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom da "treba trčati" kako bi Hrvatska uhvatila korak s modernim, razvijenim zemljama čije obrazovanje je riješeno tako da odgovara tržištima rada. Ravnateljica škole Vera Hrvoj upoznala je kratko prisutne o povijesti škole, njezinim zanimanjima i planovima za budućnost. "U zadnje je vrijeme poseban naglasak upravo na poljoprivredi, na važnosti primjene novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Učenici bi osnivanjem Centra kompetencija sigurno dobili još bolje mogućnosti i nova znanja, nove tehnologije", rekla je ravnateljica, a Prskalo je potvrdio da se ide u tom smjeru. "Čekamo da zakon prođe drugo čitanje u Saboru, da bismo pokrenuli osnivanje centara kompetentnosti. Ponudit ćemo svim osnivačima, svim školama da se kandidiraju i da u vrlo kratkom vremenu strukovno obrazovanje pomaknu na višu razinu", poručio je Prskalo.

Učenici su postavljali pitanja i Tugomiru Majdaku i Vladi Prskalu, ali i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Pohvalili su svoje profesore te istaknuli kako iz škole izlaze s odličnim kompetencijama i spremni za tržište rada. Također, zanimalo ih je postoji li perspektiva da sa zanimanjima za koja se školuju nađu adekvatan posao na području naše županije. Župan Željko Kolar odgovorio je kako je ključ svega otvaranje nova radna mjesta koja će učenicima omogućiti ostati u svojem kraju. ''Upravo to mi radimo sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama za koju smo pripremili projekt proširenja. Gradit će se 70 soba, četiri apartmana, novi wellness i spa centar. Mi moramo otvarati nove kapacitete u zdravstvenom turizmu, a obzirom na kvalitetu i tradiciju, možemo biti lideri u toj grani turizma. Jedino što je potrebno jest malo promijeniti zakon i omogućiti da se takvi projekti mogu financirati iz EU fondova. Županija i bolnica dokumentaciju imaju i spremni smo. Dakle, to je ključ – proširenje i otvaranje novih kapaciteta, a time i radnih mjesta'', istaknuo je Kolar.

Vlado Prskalo iz Ministarstva obrazovanja dodao je da se interes učenika mora ostvariti u njihovom kraju i u njihovoj državi. ''Vaše obrazovanje mora biti bolje, vaše škole moraju biti opremljenije, a mi ćemo vam to omogućiti tako da će vam se isplatiti ovdje ostati'', naglasio je.

Učenici medicinske struke zanimali su se za angažman medicinskog osoblja u mirovnim misijama u kojima sudjeluje i Hrvatska. Grabar Kitarović odgovorila im je da će medicinska zanimanja preživjeti robotizaciju zbog ljudske brige koja se ne može zamijeniti, a koja se, i fizička i psihička, pruža hrvatskim vojnicima u misijama. Dodala je da se takva briga treba pružati i braniteljskoj populaciji u domovini.

Učenici poljoprivredne struke pitali su može li se u Hrvatskoj smanjiti uvoz i povećati domaća proizvodnja hrane. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak odgovorio im je kako jedan od poteza može biti i uvođenje hrvatskih proizvoda kao zdravog i kvalitetnog obroka u škole i druge javne ustanove.

Učenicima se na kraju obratila Kolinda Grabar – Kitarović ističući kako joj je drago što obrazovna reforma ipak napreduje. ''Mi moramo biti korak s modernim i razvijenim zemljama kada je obrazovanje u pitanju. Obrazovni sustav mora omogućiti mladim ljudima da imaju solidne plaće s kojima mogu solidno živjeti u svojem kraju'', istaknula je predsjednica uz riječi da joj je drago što je čula od ravnateljice Hrvoj da se u ovoj školi njeguju i ljudske vrijednosti, ali i ambicija. Naglasila je kako je ono što je vidjela na poligonu praktične nastave iznimno veseli jer se često čuje od poduzetnika i obrtnika da ne mogu zaposliti mlade ljude koji izlaze iz škole, a nemaju nikakva praktična znanja.

Istaknula je kako će zbog robotizacije i informatizacije neka zanimanja postati suvišna, no kako ona poput medicinskih tehničara, fizioterapeuta ili brige o biljkama, nikad neće moći biti zamijenjena u potpunosti sa strojevima pa je važno kvalitetno školovanje ljudi u tim strukama.

Na kraju posjeta predsjednica Republike prisustvovala je i slikanju sa svim učenicima, nastavnicima i radnicima škole.

Više o posjetu predsjednice Republike možete pogledati i na stranicama Večernjeg lista, Hrvatske radio televizije, RTL-a, Nove TV, Zagorje InternationalaZagorje.coma.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju