preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Stručna ekskurzija agrotehničara i poljoprivrednih gospodarstvenika na Međunarodni sajam Fieragricola u Veroni (galerija+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 9. 2. 2018.

 

Učenici Poljoprivrednog učilišta Srednje škole Bedekovčina sa svojim strukovnim nastavnicima posjetili su Italiju tijekom dvodnevne stručne ekskurzije u Veroni i Padovi. 


Prvi dan obišli su siranu Latteria agricola Venera Vechia. Proizvodnja sira u ovoj talijanskoj sirani bazira se na otkupu zadružnih proizvođača mlijeka, preradi i proizvodnji nadaleko čuvenog talijanskog parmezana. Nakon sirane posjetili su glavni razlog odlaska u Italiju -  Međunarodni sajam poljoprivredne mehanizacije i stočarstva „Fieragricola“. Ovaj poljoprivredni sajam predstavio je trenutno najveća dostignuća u području poljoprivredne mehanizacije u svijetu, kao i uzgojne programe iz govedarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva i konjogojstva. Učenici, budući agrotehničari i poljoprivredni gospodarstvenici, imali su priliku upoznati se s nekim talijanskim pasminama stoke, kao i mnogim drugim primjercima životinja poznatih svjetskih pasmina i onim oglednim iz talijanskog uzgoja.

Nakon sajma posjetili su grad ljubavi, Veronu, kroz najznačajnije kulturno–povijesne turističke sadržaje uz pratnju vodiča.

   

Drugi dan bio je organiziran za stručni obilazak Padove: rižare Corte Facchina Piccola, gdje su se učenici upoznali s procesom uzgoja, proizvodnje i pakiranja riže, i Sveučilišnog botaničkog vrta (Orto Botanico di Padova) koji datira iz 1545. god. Botanički vrt najstariji je u Europi, a od 1997. upisan je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi. Osnovan je kao vrt biljaka potrebnih medicinskom fakultetu i još uvijek posjeduje važnu kolekciju rijetkih biljaka. Centralni dio vrta uređen je u francuskom stilu, a preostali dio u engleskom. U jednom dijelu vrta nalazi se i „Goetheova palma“ posađena daleke 1585. godine. Unutar vrta nalaze se moderno dizajnirani staklenici koji se prostiru na dvije etaže, a predstavljaju klimatske prilike svih kontinenata, kao i njihove značajne biljne vrste. Šetnja staklenikom bila jako zanimljiva, prije svega zbog kontrasta u vegetaciji i temperaturnim razlikama.

Ostatak razgleda činili su najzanimljiviji turistički sadržaji grada Padove, između ostalog Svetišta svetog Leopolda Mandića, baziliku svete Justine i mnoge druge.

   

Dojmovi sa stručne ekskurzije i više su nego pozitivni, a obilazak Fieragricole i edukativnih mjesta vezanih uz struku u okolici Verone i Padove postaje već tradicionalan za učenike Srednje škole Bedekovčina koji na inozemnim primjerim također mogu unaprijediti svoja znanja iz poljoprivrede. 

Galerija.

Slike: Daniel Gavran i Filip Halić

Tekst: Daniel Gavran

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju