preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Brošura Opasnost od strujnog udara uz prugu
Autor: Krasnodor Mikša, 20. 2. 2018.

 

 

HŽ Infrastruktura d.o.o. objavila je brošuru Opasnost od strujnog udara uz prugu kojom želi informirati sve građane o opasnostima neovlaštenog kretanja unutar pružne mreže i na željezničkoj infrastrukturi.


Kako bi se utjecalo na svijest građana te stradavanje na željezničkom području, kao i uništavanje željezničke imovine, svelo na najmanju moguću mjeru, HŽ Infrastruktura provodi edukativno-preventivne akcije o upoznavanju s pravilnim ponašanjem uz prugu, opasnostima od strujnog udara te pravom cijenom vandalizma i ugrožavanjem sigurnosti prometa.

Kada se radi o opasnostima koje prijete od strujnog udara, tvrtka je izradila brošuru (poveznica) u kojoj objašnjava da se električna energija osim za vuču vlakova koristi i za napajanje raznih komunikacijskih i signalno-sigurnosnih sustava te se zbog toga električni vodovi nalaze posvuda, ne samo na elektrificiranim prugama.

Suprotno od raširenog pogrešnog mišljenja, za nastanak strujnog udara uopće nije potrebno dodirnuti vod kontaktne mreže jer područje opasnosti u koje se ne smije ulaziti obuhvaća promjer od čak dva metra od svih dijelova mreže pod naponom.

Vrlo je važno zapamtiti da vagon koji stoji parkiran ispod električnih vodova nije mjesto za igru. Naime, električni vodovi iznad vagona ''živi'' su i opasni jer imaju izrazito visok nazivni napon od 25 000 V, jakost struje pri kratkim spojevima iznosi nekoliko tisuća ampera te je ''penjač'' u opasnosti od teških ozljeda ili smrtnih posljedica.

Na propisanim mjestima na pruzi i u kolodvorima postavljene su oznake zabranjenih pristupa i upozorenja na opasnost. Nažalost, oznake se često otuđuju ili ih ruše nesavjesni građani.

Kako bi se smanjile nesreće poput strujnog udara o koje često možemo pratiti u medijima, informirajte se u ovoj brošuri i primjereno se ponašajte u kolodvorima, na peronima i u blizini vlakova.Priloženi dokumenti:
Brosura.pdf (665.04 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju