preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Znanstveni piknik
Autor: Krasnodor Mikša, 23. 5. 2018.

Srednja škola Bedekovčina ove godine prvi puta sudjeluje na Znanstvenom pikniku koji će se održati na Otoku Univerzijade na Jarunu u Zagrebu od 25. do 27. svibnja 2018.


Znanstveni piknik pionirska je i najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj. U tri dana predstavit će znanost kao zabavnu djelatnost rekordan broj od tri stotine edukatora na devedeset pozicija – pojedinci, udruge, ustanove, tvrtke, fakulteti, muzeji – i oni najdragocjeniji – učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Ove godine ih je već tridesetak, najviše iz Krapinsko-zagorske županije, županije partnera ovogodišnjeg piknika.

Cilj je svih naprednih snaga u društvu okupljenih oko Znanstvenog piknika popularizirati znanost najširoj publici i podizati svijest o potrebi da Hrvatska dobije mjesto na kojem će znanstvena zabava biti dostupna građanima svaki dan.

Na sve pikničare budnim okom pazi profesor Baltazar, organizirane grupe kroz program provode stručnjaci Hrvatske akademske istraživačke mreže CARNet, a znanstvenu komponentu u metodama poučavanja svih edukatora provjerio je Institut Ruđer Bošković.Srednja škola Bedekovčina predstavit će se na Znanstvenom pikniku radionicama iz sektora poljoprivrede, medicine i graditeljstva. Ona iz sektora poljoprivrede zove se ''Kap zdravlja iz Zagorja'', na kojoj će prikazati dobivanje bučinog ulja postupkom hladnog prešanja koji omogućava očuvanje nutritivnih vrijednosti vrlo zdrave namirnice. Posjetitelji mogu steći uvid u tehnološki proces dobivanja bučinog ulja i način kako sami mogu proizvoditi svoje svježe i kvalitetno bučino ulje.

U sektoru medicina prezentirat će se demonstracija bočnog položaja i kardiopulmonalne reanimacije. Posjetitelji će se educirati o pružanje prve pomoći – prepoznavanju unesrećenog, osiguranju osobnog pristupa, pregledu unesrećenog, pozivanju prve pomoći i pružanju prve pomoći do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći. Druge će biti vježbe s pomagalima za gornje ekstremitete uz stručno vodstvo fizioterapeuta u procesu. Individualizirani pristup, korekcija položaja i načina izvođenja uz savjetovanje i upute kako održati mobilnost i snagu gornjih ekstremiteta

Iz građevinskog sektora prikazivat će se gradnja nekad i danas, odnosno kako su matematika i fizika temeljne znanosti na kojima se bazira graditeljstvo i arhitektura. Posjetiteljima će se prikazati kako su se primjenjivale u gradnji u prošlosti a kako se danas koriste u računalnom crtanju, projektiranju i dizajniranju u arhitekturi i dizajnu. Uz to, prikazivat će se i izrađivati PopUp modeli, 3D fizički prostori, 3D računalni virtualni prostori i animacije, uz izložbu interaktivnih 3D oblikovanih modela.


 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju