preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obrazovanje za globalnu odgovornost (galerija+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 15. 6. 2018.

 

 

 

Srednja škola Bedekovčina stekla je međunarodni certifikat u sklopu projekta „Obrazovanje za globalnu odgovornost“ koji u Republici Hrvatskoj provodi Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode.


„Obrazovanje za globalnu odgovornost“ projekt je razvijen od strane deset organizacija iz cijele Europe, a vezan je za promoviranje ciljeva održivog razvoja. Projekt je financiran u okviru programa Erasmus+ u dijelu ključne aktivnosti 2 – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse. Uz partnere iz Bugarske, Rumunjske, Turske, Slovačke, Engleske i Danske, jedan od partnera je i Hrvatska, odnosno Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode.

   

Svrha projekta je predstavljanje globalnih ciljeva mladim ljudima u dobi od 13 do 21 godine te razvijanje njihovih vještina kako bi se povećalo njihovo razumijevanje aktualnih problema, razvio osjećaj odgovornosti za svijet u kojem žive, ali i potaknulo na aktivno sudjelovanje na lokalnoj i globalnoj razini. Te će se vještine pokušati ojačati integracijom obrazovanja za globalnu odgovornost u školama i udrugama mladih. U početnoj fazi projekta osmišljene su radionice, „Method box“, koje će podržati učenje za globalnu odgovornost u zemljama partnerima, a koje će moći koristiti nastavnici i osobe zaposlene u udrugama koje se bave mladima.

   

Pripremljene radionice iskoristile su se u okviru nastave različitih predmeta tijekom ove školske godine u Srednjoj školi Bedekovčina i u sklopu aktivnosti učeničkog doma. Na radionicama su se obrađivale teme kao što su nejednakost u raspodjeli hrane u svijetu, siromaštvo, zdravstvena nejednakost, ravnopravnost spolova, ljudska prava, onečišćenje, posljedice konzumerizma, utjecaj droga i dr. Učenici su osvijestili probleme suvremenog svijeta i na razne načine pokušali osmisliti njihovo rješavanje. Ukupno je provedeno 11 radionica iz područja koja pokrivaju 10 globalnih ciljeva. Koordinatori projekta su profesori Tajana Sedak Benčić i Antun Vidović.

Međunarodni certifikat koji je dobila škola označava priključivanje brojnim institucijama koje provode obrazovanje za globalnu odgovornost, a projekt se nastavlja i dalje.

Galerija.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju