preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Svjetski dan srca
Autor: Krasnodor Mikša, 29. 9. 2018.

 

 

 

Naši učenici Medicinskog učilišta uključili su se u dvije akcije kojima se obilježavao Svjetski dan srca.


„Moje srce, tvoje srce“ slogan je ovogodišnjeg Svjetskog dana srca koji se svake godine, u cijelom svijetu, obilježava 29. rujna. Ovaj datum je važan podsjetnik na problem bolesti srca kao jednog od vodećih uzročnika smrti današnjice.

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskog dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta da su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, koji odnose 17,5 milijuna života svake godine, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti.  Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku koja odražava ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Isto je tako svrha obilježavanja i educiranje javnosti o mogućnostima sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

   

Učenici 5. Ma razreda naše škole priključili su se globalnoj kampanji te su 25. rujna u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatski veterana, koja je i bila organizator akcije, savjetovali građane o zdravim stilovima življenja i očuvanju zdravlja srca, mjerili krvni tlak i određivali indeks tjelesne mase.  

Koordinacijski odbor "Zdravi grad - Zabok" u suradnji s Općom bolnicom Zabok, Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije i Zavodom za javno zdravstvo KZŽ organizirali su u Zaboku akciju u kojoj su sudjelovale učenice 5. Ma razreda. Povodom obilježavanja građani su mogli dobiti edukativno-promidžbene materijale, izmjeriti krvni tlak, indeks tjelesne mase uz savjete o zdravim navikama i prevenciji bolesti. Također, učenice su građanima demonstrirale postupke pružanja prve pomoći.

Galeriju događanja možete pogledati na službenim stranicama Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.                                                                                                        

Suzana Posavec i Mateja Gulija

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju