preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Aktivnost transnacionalne suradnje o promociji dugotrajne mobilnosti učenika (galerija+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 2. 11. 2018.

 

S ciljem poticanja dugoročnih mobilnosti učenika i nastavnika srednjih škola unutar programa Erasmus+ u organizaciji nacionalne Agencije za mobilnost i programe Europske unije, nastavnica Sanja Markuš sudjelovala je od 23. do 27. listopada 2018. na aktivnosti transnacionalne suradnje „Long-term Study Mobility (School Exchange partnerships)“ u gradu Santa Cruz de Tenerife na Kanarskim otocima u Španjolskoj.


Na kontaktnom seminaru sudjelovala su 64 sudionika iz 19 europskih zemalja i predstavnici pet nacionalnih agencija zaduženih za programe mobilnosti koji su financirani sredstvima Europske unije. Osim uvodnog upoznavanja sa širokim mogućnostima koje za učenike i nastavnike srednjih škola, studente i mlade pružaju Erasmus+ projekti, Sanja Markuš sudjelovala je i na vrlo zanimljivim i korisnim radionicama koje su osmislile voditeljice iz Poljske. Objašnjen je postupak prijave i važni elementi organizacije dugoročnih mobilnosti koje znatno više mogu utjecati na sudionike razmjene i njihove organizacije. Prezentiran je uspješan primjer razmjene učenika iz Poljske i učenika s Kanarskih otoka. Španjolski su učenici s oduševljenjem pričali o doživljenom iskustvu.

Radom u grupama na kraju su se seminara iskristalizirale grupe nastavnika sličnih razmišljanja i iz srodnih škola, koje su načinile kostur budućih partnerskih projekata koji će uključivati dugoročnu, najmanje dvomjesečnu, razmjenu učenika. Na kontaktnom seminaru upoznala je vrlo komunikativne kolege spremne na suradnju te su započeli pisati prijavu za novi krug natječaja u sklopu općeg obrazovanja, rok ožujak 2019. godine, pod radnim nazivom ECI – European Creative Identity. Također, stečeni kontakti francuske, talijanske i poljske škole mogli bi uroditi razmjenom učenika i nastavnika i dugoročnom suradnjom u području strukovnog obrazovanja.

   

Sanja Markuš kaže da se veseli novim projektima u našoj školi i svakako preporuča učenicima i nastavnicima da se prijave za neku od aktivnosti koja će se nuditi u narednom razdoblju.

Dva poslijepodneva iskoristili su za obilazak nacionalnog parka Teide, stare prijestolnice San Cristobal de la Laguna i neobičnih pejzaža ovog vulkanskog otoka u Atlantskom oceanu, koji se može pohvaliti vrlo ugodnom i blagom klimom u sva godišnja doba, bujnim tropskim raslinjem, zanimljivom poviješću i neobičnom arhitekturom.

Galerija.

Sanja Markuš

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju