preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
HERO 2.0 - Projektni sastanak u Vialongi (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 22. 11. 2018.

 

Od 12. do 16. studenog 2018. učenici naše škole (Petra Sente, 4. G, Marta Horvatek, 3. G, i Gabrijela Pugar, Tin Brgles i Karlo Sinković iz 2. G razreda) u pratnji troje nastavnika, Petre Končić, Damira Bešenića i Sanje Markuš, i ravnateljice škole Vere Hrvoj boravili su na projektnom sastanku u portugalskom gradu Vialonga u sklopu Erasmus+ projekta HERO 2.0.


Tema je Erasmus+ projekta HERO 2.0 „Heritage is Europe's Revolutionary Opportunity“ kako kulturno nasljeđe može pozitivno utjecati i na suvremena zbivanja u današnjoj Europi koja se ubrzano mijenja.

Vialonga je gradić, predgrađe Lisabona, s oko 20 000 stanovnika od kojih su mnogi doseljenici iz europskih zemalja, ali najviše iz bivših portugalskih kolonija, većinom iz Angole. U gradu Lisabonu i okolici živopisnost pojačavaju i mnogobrojni murali nastali u posljednjih tridesetak godina.    

   

U školi su naši učenici zajedno s vršnjacima iz Belgije, Finske, Poljske i Portugala osmislili crtani lik heroja današnjice, maskote i glavnog lika buduće slikovnice namijenjene učenicima osnovnih škola, a koja će na djeci primjeren način promovirati moralne vrijednosti. Zajednički su izrađeni panoi velikog murala načinjenog tehnikom koja je prisjećanje na tradicionalni portugalski vez, a bit će postavljen na vidljivo mjesto u dvorištu škole. Kao najljepši primjer pokazan nam je nekad zapušten kvart čiji su prekrasni veliki murali na zabatima višestambenih zgrada potpuno promijenili predodžbu naselja, pospješili pozitivnu klimu i omogućili preobrazbu i brži razvoj zajednice koja ugošćuje sve više svjetski poznatih umjetnika i tako potiče i turistički rast.

U sedam dana u Portugalu posjetili smo živopisan grad Porto s mostovima preko rijeke Douro na ušću u Atlantski ocean, bivši zatvor pretvoren u muzej fotografije, prekrasnu secesijsku knjižaru koja je inspirirala književnicu J. K. Rowling za scenografiju Harrya Pottera i vinski podrum svjetski poznatog vina.

   

Lisabon je na nas ostavio snažan učinak. U staroj gradskoj četvrti Alfama njeguje se elegični zvuk fada i tradicija oblaganja keramičkim pločicama. Iz dvorca Sao Jorge i s brodova u estuariju rijeke Tajo vide se pastelne boje pročelja zgrada, ulaz u donji grad s pravilnim rasterom ulica i slikovitim trgovima Rossio i Comercio, željeznim liftom Santa Justa… Najdojmljiviji su ipak Toranj Belem i samostan San Jeronimo, ali i najduži europski most Vasco da Gama izgrađen preko rijeke Tajo 1998. godine.

Sanja Markuš, voditeljica projekta

Cijelu galeriju iz Portugala možete pogledati na službenim stranicama Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju