preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
B.E.E.C.O.M.E. u Španjolskoj (galerija+video+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 26. 3. 2019.

 

 

Učenici i nastavnici naše škole sudjelovali su na drugom susretu projektnih partnera u sklopu Erasmus+ projekta BEECOME u španjolskoj Valenciji.


BEECOME (Bees in Europe: an Example of Challenges Over Men and Environment) projekt je koji zajednički razvijaju učenici iz Italije, Njemačke, Austrije, Španjolske, Hrvatske i Francuske, a proučava pčele, njihovu zaštitu, korisnost i suodnos s ljudima. U Valenciji su bili Gabrijela Pugar, Izodor Kranjčec, Danijela Staniša, Lucija Pozaić i Dejan Voljavec i nastavnici Daniela Usmiani i Daniel Gavran, koordinator projekta.

Tema ovoga projektnog susreta bila je snimiti i predstaviti film o povijesti pčelarstva u svakoj od šest zemalja sudionika. Učenici Srednje škole Bedekovčina predstavili su autorski film o Povijesti pčelarstva u Hrvatskoj, počevši  od prvih zabilježenih zapisa u Vinodolskom zakoniku. Od najstarijih opipljivih dokaza u Hrvatskoj svakako su kamene košnice na otocima, kao i cijelom Mediteranu. Nadalje se u filmu priča o vremenu vladavine Marije Terezije i Patentu o pčelarstvu, a spomenuta je i Hižna knjižica, prvi pisani trag o pčelarstvu na hrvatskom jeziku. Od bitnijih činjenica učenici su prikazali važnost časopisa Hrvatska pčela, koji je jedan od 5 najstarijih časopisa tog tipa u svijetu. Prvi broj ovog časopisa izašao je 1881. godine pod nazivom Slavonska pčela. U filmu se još spominju Bogdan Penjić, otac modernog hrvatskog pčelarstva, kao i Ivo Tomašec, jedan od osnivača Hrvatskog pčelarskog saveza. Uz povijesne činjenice film prikazuje poveznicu tradicionalnih obrta, proizvodnje medenjaka, gvirca, licitara i svijeća s pčelarstvom u Hrvatskom zagorju.

U Valenciji su učenici posjetili jedan od najstarijih lokaliteta prema povijesnim dokazima pčelarstva u Europi. Radi se o spiljskom crtežu, petroglifu, koji je otkriven 1921. godine u općini Bicorp. Crtež prikazuje ljudski lik koji uzima med iz divljeg pčelinjeg gnijezda i stavlja ga u posudu. Smatra se da je nastao prije 8000 godina.

Učenici su tijekom boravka u Valenciji posjetili i Muzej pčelarstva u Montroi, a posjetili su i pčelarsku proizvodnju Apicultura Cerda, gdje su se pobliže upoznali s prijemom, vrcanjem i skladištenjem meda, proizvodnjom transportnih košnica za transport pčela, proizvodnjom satnih osnova, proizvodnjom propolisa, karantenom za pčele i na kraju degustirali med iz ovoga dijela Španjolske. 

Osim edukativnog karaktera vezanog za projekt Beecome, učenici su sudjelovali na otvorenju jednog od najvećih festivala na svijetu - Las Fallas, upoznali su se s ljepotama samog grada i drugim zanimljivim sadržajima i za kraj ovog putovanja posjetili nezaobilazni Oceanografic u Valenciji.

Cijelu galeriju s projektnog susreta u Španjolskoj možete pogledati na službenoj stranici Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju