preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > Projekti  > Erasmus+  > CreActive!
Vijesti

Transnacionalni projektni sastanak Erasmus+ projekta „CreActive!“

Autor: Krasnodor Mikša, 27. 9. 2019.

 

 

U organizaciji škole Borgarholtsskoli iz Reykjavika 17. - 20. rujna 2019.održan je prvi međunarodni projektni sastanak ravnatelja i nastavnika svih šest partnerskih škola Erasmus+ KA2 projekta „CreActive!“ u trogodišnjem trajanju (1. rujan 2019. – 31. kolovoz 2022).

Partneri u ovom novom projektu naše škole su:

  1. Borgarholtsskóli Art Department, Reykjavík, Island
  2. Gymnasium Nordhorn, Nordhorn, Njemačka
  3. IES Los Cristianos, Arona, Tenerife, Španjolska
  4. Liceo Statale Pascasino, Marsala, Sicilija, Italija
  5. Srednja škola Bedekovčina, Bedekovčina, Hrvatska
  6. Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Békéscsaba, Mađarska.

Našu je školu na Islandu predstavljala ravnateljica Vera Hrvoj i nastavnice Daniela Usmiani i Sanja Markuš, koordinatorica Projekta.

Teme projektnih aktivnosti izabrane su između 17 smjernica - ciljeva održivog razvoja Europske unije do 2030. godine, kao što su: ukidanje siromaštva i nejednakosti, jednakost spolova, čista energija i pitka voda, održivi gradovi, inovacije i ekonomski razvoj, reduciranje klimatskih promjena, očuvanje života u moru i na zemlji, mir i dostupnost prava za sve…, a približit će se mladima na kreativan način.

Sudionike skupa primio je ravnatelj škole domaćina, kolegica Unnur Gisladottir održala je predavanje kako islandska škola svoje učenike usmjerava prema prihvaćanju ravnopravnosti spolova, a zaposlenici islandske Agencije za mobilnost o korištenju eTwinninga  u provedbi i diseminaciji europskih projekata. Predstavljeni su nam obrazovni programi koji se provode u školi: od pripremnih za srednju školu i fakultet, općeobrazovni – gimnazijski program, pa sve do umjetničkih i strukovnih programa. Posjetili smo automehaničarske, autolimarske i autolakirerske radionice.

Nastavnici su dogovorili detalje provedbe projekta. Utvrđeni su termini narednih projektnih aktivnosti početkom 2020. godine u Njemačkoj i Italiji, te okvirni termini, smještaj i aktivnosti učenika na dugoročnoj – dvomjesečnoj mobilnosti.

   

Po kišnom i vjetrovitom vremenu posjetili smo nacionalni park Tingvellir, vodopad Gulfoss i polje gejzira gdje se najljepše mogla vidjeti moć prirodnih sila koje vladaju ovim izoliranim vulkanskim otokom. Grad Reykjavik ima slikovitu gradsku jezgru skromnih drvenih kuća, ali stambene i poslovne zgrade na periferiji izgrađene su prema najsuvremenijim standardima i pokazuju bogatstvo ove zemlje. Stanovnici su izrazito skromni, grad je čist, koristi se energija rijeka i geotermalnih izvora. Mnogo je kupališta na otvorenom. Voće i povrće uzgaja se u grijanim i umjetno osvijetljenim staklenicima. Pašnjaci su zeleni i prepuni stoke koje je u ovo doba godine dotjerana s planina. Glavne privredne grane su ulov i prerada ribe i proizvodnja aluminija.

Islanđani vole sport. Mnogo pažnje posvećuju umjetnosti: književnosti, glazbi, likovnim umjetnostima. Posjetili smo stalni postav muzeja – izložbu slika najpoznatijeg islandskog umjetnika Jóhannesa Sveinssona Kjarvala i izložbu djela britanskog umjetnika Williama Morrisa, predvodnika pokreta Arts & Crafts.

Pozivamo sve zainteresirane učenike i nastavnike koji imaju umjetničkih sklonosti i vole druženje i putovanja da se uključe u provedbu projekta CreActive!
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju