preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > Projekti  > Erasmus+  > CreActive!
Vijesti

CreActive na Siciliji

Autor: Krasnodor Mikša, 1. 2. 2020.

 

Od 19. do 25. siječnja 2020., u sklopu Erasmus+ projekta „CreActive!“, čija je tema održivi razvoj, učenici naše škole (David Hanžek i Matija Stanić iz 2. G, Tin Usmiani i Marko Mohač iz 2. Mb i Ljiljana Petaj iz 5. Ma) u pratnji nastavnika Sanje Markuš i Damira Bešenića sudjelovali su u projektnim aktivnostima pod nazivom „Sustainable Development Goals: Goal 3, Healthy life and well being“ na susretu s vršnjacima, učenicima pet partnerskih škola iz Njemačke, Mađarske, Španjolske, Italije i Islanda. 

Domaćin susreta bila je škola Istituto statale „Pascasino“ iz Marsale na Siciliji. Učenici su boravili kod obitelji svojih vršnjaka.

Prvi radni dan, nakon predstavljanja svih sudionika, proveli smo obilazeći nastavu i prostore škole, a zatim na sportskim aktivnostima i druženju u školskoj sportskoj dvorani.

Sljedeći dan svi sudionici su proveli u upoznavanju bogate povijesti Palerma, glavnog grada pokrajine Sicilije. Uz stručno vodstvo posjećene su Normanska palača s Palatinskom kapelom, najstariji dio grada uz crkvu San Giovanni degli Eremiti, barokna Piazza Pretoria, Martorana i crkva San Cataldo, sve bogato ukrašene i pod utjecajem bizantske, arapske i normanske kulture.

U velikoj dvorani škole talijanski liječnici su održali četiri predavanja o aspektima zdravog života i štetnosti ovisnosti. Učenici su radili na projektu. Poslijepodne posjećena je Mazara del Vallo – grad s nizom građevina iz 17. i 18. stoljeća i arapskom četvrti. Zanimljiv je bio muzej Satira – grčke brončane skulpture nađene u moru pored afričke obale.

   

Grčku i rimsku povijest otoka upoznali smo na lokalitetu antičke Segeste, a srednjovjekovnu u gradu Erice na impresivnom položaju iznad mora. Zdrav život promoviran je sportskim aktivnostima na otvorenom.

Posljednji dan učenici su postere, filmove, prezentacije... izrađene na temu projektnog sastanka predstavili u velikoj dvorani škole.

Oduševila nas je raznovrsna mediteranska kuhinja s jakim arapskim utjecajem, duga i bogata povijest grada koja seže još u feničko doba, a zatim i u vrijeme ujedinitelja Italije Garibaldija, planski građena stara jezgra, uključenost škole u kulturna zbivanja u gradu, njihovi europski projekti…, ali najviše od svega nevjerojatna gostoljubivost domaćih učenika i nastavnika, njihova komunikativnost i spremnost na pomoć. Svi sudionici projektnog sastanka stekli su prijateljstva koja će trajati.

Sanja Markuš, koordinatorica projekta
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju