2017-04-05 21:48:27

„Get on your bikes, Europe`s back in business!“ biciklima otkrivali ljepote Slovenije (Press Clipping)

 

Članovi projektne grupe Natalija Zrinski, Karolina Ricijaš, Josip Gorički i Patrik Turk u pratnji profesorice Daniele Usmiani proveli su pet radnih dana (27.3.-31.3.2017.), na projektnom susretu u partnerskoj Ekonomskoj šoli Celje.

Tijekom susreta pridružili su nam se i profesori Ivan Pogačić i Daniel Gavran kako bi nam pomogli u izvođenju aktivnosti i bili tehnička podrška na stazama.

U sklopu aktivnosti upoznali smo ljepote Slovenije vozeći se biciklima i snimajući priloge za mrežnu stranicu projekta „Get on your trail“ na kojoj će se nalaziti ucrtane staze koje smo prošli biciklima u svakoj od osam zemalja, partnera projekta, s video zapisima na 9 europskih jezika o interesantnim mjestima i znamenitostima duž njih.

Naši domaćini su se potrudili i pripremili nam niz raznolikih i interesantnih odredišta i aktivnosti.

Posjetili  smo mjesto Mežice i vozili se napuštenim rudnikom cinka i olova, što je bila velika avantura za sve sudionike. Bilo je interesantno čuti kako su živjeli i u kojim uvjetima radili rudari te koje su alate koristili, kao i voziti se biciklom uskim hodnicima skoro dva sata. Drugi dio sudionika provozao se rudnikom vlakićem i kanuima na jezeru unutar rudnika.

Jedna od staza bila je od Rogaške Slatine prema Podčetrtku gdje smo se imali prilike zasladiti u poznatoj čokoladarnici Olimje, kao i uživati u okusima specijaliteta restorana Jelenji greben.

       

Druge dvije staze bile su u Velenju, gdje smo se upoznali s nastankom grada i njegovim posebnostima - jezerom Šalek i dvorcem Velenje, te mjesto  Žalec gdje smo imali prilike posjetiti  rimsku nekropolu, poznatu pivsku fontanu Zeleno zlato, kao i špilju interesantnog naziva Pekel, u kojoj se nalazi najveći podzemni vodopad u Sloveniji.

U istraživanju kako se veći grad prilagodio biciklistima upoznali smo Ljubljanu, grad potpuno sjedinjen s biciklistima i uživali u malim ulicama, prekrasnim trgovima i raznolikom životu. 

Slovenija nas je oduševila svojim pristupom sportu, organiziranom i u dodatnom obliku u školama, velikim brojem visokokvalitetnih biciklističkih staza te velikim brojem biciklista na putu. 

Sve aktivnosti organizirane su u sklopu trogodišnjeg Erasmus+ projekta u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU između Rumunjske, Italije, Poljske, Latvije, Njemačke, Češke i Hrvatske kojim promoviramo biciklizam, zdrav način provođenja slobodnog vremena, boravka u prirodi i bavljenje sportom.

Uz mrežnu stranicu s ucrtanim stazama napravljen je i promotivni set alata za promociju, u ovom slučaju biciklizma, kao i džepni priručnik na 9 jezika za samopopravak bicikla. Priručnik za osnivanje i rad virtualne firme također je jedan od rezultata ovog složenog projekta obzirom da smo u svim zemljama otvorili podružnice središnje virtualne firme pod nazivom Cycling freaks i koja u ovom slučaju nudi avanturističke staze školskim skupinama te smo za njenu ponudu u svakoj zemlji imali prilike vidjeti kampanju i niz promotivnih materijala, kao i isprobati aktivnosti koje nudi.

Projekt se uskoro bliži kraju i tijekom sad već skoro tri godine partnerstva razvila su se velika prijateljstva između učenika koji uvijek borave kod učenika domaćina, razvijajući jezične i multikulturalne kompetencije.

Veselimo se posljednjem susretu krajem svibnja koji će se održati kod projektnih partnera iz Njemačke u prekrasnom gradiću Diezu.

Koordinator projekta: Daniela Usmiani

 


Srednja škola Bedekovčina