2017-11-30 09:44:53

Movember (galerija)

 

 

Tijekom cijelog mjeseca studenog učenici 5. razreda Medicinskog učilišta Srednje škole Bedekovčina, zajedno sa svojim nastavnicima Šteficom Sukreški i Krasnodorom Mikšom, provodili su akciju vezanu uz osvješćivanje zdravlja muškaraca – Movember.

Movember se u svijetu obilježava tijekom studenog kada se muškarce potiče da puštaju bradu (ili brkove) kako bi se povećala svjesnost stanovništva o najčešćim zdravstvenim problemima muške populacije: raka prostate, raka testisa i samoubojstva. Puštanjem brade postiže se cilj – mijenjanje lica (zdravlja) muškaraca.

Rak prostate druga je najučestalija vrsta raka kod muškaraca. Prema podacima HZJZ-a iz 2011. od njega u Hrvatskoj godišnje oboli oko 1660 osoba, a umre oko 750. Spolno prenosive infekcije, pušenje i prehrana bogata zasićenim mastima čini se da povećavaju rizik od raka prostate, žlijezda kod muškaraca koja se nalazi na bazi ili vratu mokraćnog mjehura.

Suvremeni način života ostavlja nam sve manje vremena za nas same i brigu za vlastito zdravlje. Redovitim pregledima možemo na vrijeme otkriti eventualne zdravstvene poteškoće te na taj način, pravovremenom reakcijom, očuvati naše zdravlje. Kontinuirano provođenje probirnog ili „screening“ programa za rak prostate kod svih muškaraca starijih od 40 godina kontrola - PSA u krvi (PSA = prostata specifični antigen) ili digitorektalni pregled pravovremeno otkriva prve simptome - povišena vrijednost PSA-e u krvi i kvržicu u prostati, teže mokrenje, pojavljivanje krvi u mokraći.                                     

Mogućnosti za liječenje raka prostate ili lokalno uznapredovalog raka prostate obično uključuju operaciju, zračenje, hormonsku terapija, krioterapiju ili kombinacije nekih od tih tretmana.

Stoga su učenici Srednje škole Bedekovčine tijekom studenog provodili osvješćivanje o ovoj bolesti koja se redovitim pregledima može otkriti i pravovremenom reakcijom spriječiti. Učenici su napravili edukativne plakate, dijelili letke o osnovnim informacijama vezanima uz pregled i prevenciju, a na kraju mjeseca organizirali i grupno slikanje svih brkatih i bradatih muškaraca u školi, dok su za sve ostale koji su se htjeli uključiti u akciju napravili lažne brkove.

Galerija.


Srednja škola Bedekovčina