2019-03-18 09:20:08

Tjedan mozga

 

 

 

I ove se godine naša škola uključila u obilježavanje Tjedna mozga pa se tako najviše predavanja i radionica održalo u našoj školi.

Organizatori Tjedna mozga su Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji se održavao od 11. do 17. ožujka 2019. godine, osamnaesti puta u Hrvatskoj pod međunarodnim nazivom Brain Awareness Week. U Krapinsko-zagorskoj županiji Tjedan mozga organizira dr. sc. Sanja Kovačić, neurologinja iz Opće bolnice i bolnice hrvatskih veterana Zabok.

Ovogodišnja tema Tjedna mozga je učenje i pamćenje. Veza neuroznanosti i učenja intenzivno se proučava od 2009. godine, kada je uvedeno novo područje – neuroedukacija ili neuroznanost obrazovanja. Uveden je novi pojam - „new science of learning“. Neuroznanost već danas može dati neke preporuke za sustav obrazovanja. Prvo, nužno je poštivanje preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koja je započela borbu protiv tzv. epidemije neaktivnosti („Inactivity epidemic“) i strogo preporučuje minimalno 60 minuta umjerene do snažne fizičke aktivnosti dnevno za djecu između 5 i 17 godina. Druga preporuka je da mogućnost učenja ovisi o stupnju razvitka mozga djeteta kao i plastičnosti sinapsi. Tu se ističe da najjednostavniji oblici učenja počinju već u novorođenačkoj dobi (prepoznavanje lica i imitacija). Treće, činjenica da većina znanstvenika smatra da kapacitet dugoročnog pamćenja mozga nije ograničen (samo je broj unosa podataka preko kratkoročnih procesa pamćenja ograničen), predstavlja veliki izazov za sustav obrazovanja i školstva u potrazi za novim (boljim?) metodama učenja, posebno uz pomoć računala, boljim razumijevanjem emocionalnih odnosa i uloge nagrađivanja (dopamin!), uloge igranja, praćenja vlastitih procesa mišljenja i uloge fizičke aktivnosti i pokreta u prostoru (izvor: Hrvatski institut za istraživanje mozga).

Najviše ovogodišnjih događanaj u Krapinsko-zagorskoj županiji organizirano je u našoj školi, i to većinom za naše učenike i njihove goste.

U ponedjeljak je školska pedagoginja Tatjana Past održala predavanje na temu ''Emocije i mozak (osjećati da bi učili)'', a u utorak Ana Kralj, mag.phil., logoterapeutkinja, održala je radionicu na temu ''Logos učiteljica: Kako probuditi želju za učenjem''. Predavanje i radionica bili su namijenjeni našim učenicima.

   

U četvrtak se održala radionica za učenike Osnovne škole Bedekovčina koju su vodili naši učenici medicinske sestre opće njege / medicinski tehničar opće njege na temu ''Kako mi učimo, što mi učimo'', a u petak radionicu ''Igre koje smo zaboravili - učenje igara'' za djecu Dječjeg vrtića Bedekovčina o igrama koje se danas igraju, ali i o onima koje već zaboravljamo.

Koordinator Tjedna mozga u našoj školi bila je Štefica Sukreški, dipl. med. techn.

Galeriju svih događanja možete vidjeti na službenoj stranici Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.


Srednja škola Bedekovčina