2019-06-01 08:16:20

BEECOME u Francuskoj (galerija+Press Clipping)

 

 

Održana je treća mobilnost u Francuskoj u sklopu Erasmus+ projekta BEECOME (Bees in Europe, an Example of Challenges Over Men and Environment).

Domaćin mobilnosti bila je francuska partnerska škola iz Marvejolsa, College Notre Dame, u kojoj su učenici i nastavnici, zajedno s partnerima iz Austrije, Njemačke, Italije i Španjolske, slušali predavanja o razvoju i trenutnom stanju u pčelarstvu u ovom dijelu Europe.

Kako bi lokalnom stanovništvu i posjetiteljima Marvejolsa ukazali na ugroženost i važnost pčela u svakodnevnom životu ljudi, učenici i nastavnici škola partnera organizirali su šetnju-prosvjed kroz grad noseći transparente s prigodnim porukama o zaštiti pčela.   

 

   

 

Učenici Jelena Obadić, Lovro Hlebec, Andreja Tenšek, Fran Petrić i Filip Pilaj i nastavnici Saša Peričak i Daniel Gavran, osim izrade i prezentacije zadataka samog projekta, posjetili su i nekoliko znamenitosti vezanih uz pčelarstvo, poljoprivredu i zaštitu okoliša i životinja.

U nacionalnom parku Cevennes učenici su posjetili tradicionalni pčelinjak koji je nastao krajem 18. stoljeća, a njegova specifičnost je u tome da su sve košnice napravljene od debla kestenova drveta. Prema saznanjima, do sredine 20. stoljeća ovdje je većinski bila zastupljena crna pčela (Apis mellifera mellifera) kada dolazi do njene smjene zbog slabijih prinosa i naseljavanja drugih vrsta pčela radi većeg prinosa meda i većeg iskorištenja. Moderno pčelarstvo dovelo je do smanjenja populacija lokalnih podvrsta pčela i njihove genetske homogenizacije.

 

 

Škola domaćin s ciljem približavanja ove teme učenicima organizirala je u školskom prostoru radionice na temu insekticida u pčelarstvu, lokalnog medonosnog bilja, tradicionalnog i modernog pčelarstva, kao i kušanja i prepoznavanja vrsta meda. Vezano uz temu, učenica Jelena Obadić održala je predavanje i prezentaciju na temu uzročnika bolesti nozemoze, Nosema ceranae.

Uz edukacije o pčelarstvu, partneri u projektu posjetili su i Park vukova Les Loups du Gevaudan i muzej insekata Micropolis u Saint-Leonsu.

 

 

 

Kako se su svi učenici Srednje škole Bedekovčina koji su sudjelovali u susretu partnerskih škola u Francuskoj školuju za agrotehničara, posjetili su s nastavnicima i farmu Aubrac pasmine goveda. Aubrac goveda su najzastupljenija pasmina u ovoj pokrajni, a zbog velikih pašnjačkih površina ova pasmina uzgaja se u sustavu „krava - tele“, u kojem se zimi krave tele u staji, a veći dio godine životinje su na pašnjaku. Ova farma posjeduje 300 grla i ima samo tri zaposlena. Na kraju su učenici kušali delicije ovog gospodarstva. 

Sljedeći sastanak partnera u projektu održat će se na početku sljedeće školske godine u Njemačkoj.

Daniel Gavran, koordinator projekta


Srednja škola Bedekovčina