preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilazak Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju bolesti Thalassoterapia u Crikvenici (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 1. 10. 2016.

 

 

 

U sklopu vježbi iz Fizikalne terapije učenici 4. Mb razreda posjetili su Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju bolesti respiratornih organa i lokomotornog sustava Thalassoterapia Crikvenica u pratnji nastavnika Renate Korinčić, Vinke Vidiček, Štefice Sukreški, Daniela Čehulića i Alojza Mohača. 


Preteča Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju osnovana je još krajem 19. stoljeća, točnije 1895. godine, zbog vrlo povoljnih klimatskih i zemljopisnih uvjeta. Obilje sunčanih sati tijekom godine, povoljna strujanja, čistoća mora i položaj na sudaru morskog zraka i zraka s obližnjeg gorja čine Thalassotherapiju idealnim mjestom za liječenje dišnih organa. U terapiji koriste blagotvorne prirodne čimbenike primorskog  podneblja i njihove ljekovite ekstrakte, ali i suvremene manualne metode i moderne medicinske uređaje.

 Glavna fizioterapeutkinja dječjeg odjela učenike je i voditelje upoznala s načinom rada u Parku medicinske rehabilitacije, prostoru za provedbu vježbi na otvorenom. Prije izvođenja vježbi disanja  učenici i nastavnici vježbali su na spravama za vježbanje na otvorenom. Nakon odrađenih vježbi disanja glavna fizioterapeutkinja Sanja Tomić učenicima  je održala predavanje o povijesti ustanove i njezinom razvoju te samoj fizioterapeutskoj djelatnosti. Učenici su imali priliku čuti o obimu posla i djelatnostima bolnice. Kao ključna točka predavanja bila je činjenica da se bolesnici rehabilitiraju isključivo prema individualnom pristupu, a fizioterapeut upravlja procesom fizioterapije, što govori o suvremenom načinu rada koji se u Hrvatskoj rijetko viđa.

  

Nakon predavanja učenici su u pratnji nastavnika i osoblja obišli prostorije ustanove gdje su imali priliku vidjeti suvremene uređaje fizikalne terapije, dijagnostike, ali i manualne tehnike fizioterapije, koje ovu ustanovu stavljaju u sam vrh ustanova za medicinsku rehabilitaciju, što potvrđuju i brojna provedena istraživanja, ali i sami korisnici, među kojima se nalaze i istaknuti hrvatski sportaši.

Po završetku obilaska, a prije povratka kući učenici su u pratnji nastavnika prošetali gradskom plažom Crikvenice, a hrabriji se i „smočili“ u moru.

Galerija.

Alojz Mohač

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju