preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Tjedan mozga (galerija+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 19. 3. 2018.

 

 

Od 12. do 18. ožujka u Republici Hrvatskoj obilježava se Tjedan mozga, ove godine po 17. puta, pa tako i u Krapinsko-zagorskoj županiji, odnosno našoj školi.


Organizatori na nacionalnoj razini su Hrvatsko društvo za neuroznanost, Hrvatski institut za istraživanje mozga i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Cijeli se tjedan održavaju simpoziji, predavanja, predstavljanje knjiga i radionice, a i Srednja škola Bedekovčina se uključila u obilježavanje Tjedna mozga za učenike i sve zainteresirane nizom predavanja i radionica za sve uzraste, pod koordinatorstvom nastavnice škole Štefice Sukreški, dipl.med.tech.

   

Zabočki psihijatar dr.med. Zlatko Crkvenčić održao je javno predavanje paničnom poremećaju i paničnom napadu koji se javlja kod oko 3.5 % populacije, a manifestira se mnogim simptomima, kao što su drhtavica, osjećaj gušenja, znojenje, tegobe u trbuhu ili nesvjestica, ali mogu biti vezani i uz neke druge psihičke bolesti ili poremećaje (npr. agorafobija). Panični su napadi ozbiljna pojava i potrebno je liječenje.

Kako je jedna od tema ovogodišnjeg Tjedna mozga i hrana za mozak, učenice Srednje škole Bedekovčina Patricija Škreb i Katarina Grandavec održale su predavanje o namirnicama čije je djelovanje pozitivno na funkcioniranje mozga, kao što su borovnice, riba, zeleno povrće,…

Vezano uz razvoj mozga predavanje je održao  je školski psiholog Tomislav Čekolj. Njegovo predavanje Čine li nas pametni telefoni pametnijima obrađuje temu o kojoj se sve više priča, odnosno čije prednosti i sve više mana vidimo svakodnevno oko nas – kako pametni telefoni (negativno) djeluju na učenje, koncentraciju i obradu informacija kod učenika, ali i odraslih. Sve masovnijom upotrebom pametnih telefona ne mijenja se samo način držanja tijela koje postaje sve nepravilnije, već i mogućnost da i neke svakodnevne situacije kao što su učenje, gledanje televizije ili razgovor ne mogu biti izvršene a da ih ne prekidamo svaki čas gledanjem u telefon.

Na kraju obilježavanja Tjedna mozga organizirana je i učenička radionica za djecu iz Dječjeg vrtića Bedekovčina o važnosti razvoja uz poligon za vježbanje, slagalice i bojanke koje potiču razvijanje i rad mozga.

U današnjem svijetu koji se brzo mijenja također se mijenja i mozak pa ga je potrebno ''očvrsnuti'' sa što više druženja, šetnjom u prirodi i zdravom prehranom.

Galeriju događanja tijekom Tjedna mozga možete pogledati na službenoj stranici Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju