preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login
Medicinsko učilište
Počinje s radom 1992. godine kada se upisuju prvi učenici u program medicinske sestre/medicinski tehničar, a sada upisujemo i fizioterapeutski tehničar. 
Po broju zanimanja i broju upisanih učenika ovo je drugo po veličini učilište.
 
Ovdje se upisuju zanimanja:
  • medicinska sestra/medicinski tehničar u trajanju od pet godina
  • fizioterapeutski tehničar u trajanju od četiri godine.
 
Škola je uložila mnogo u opremanje učionica i kabineta potrebnih za školovanje ovih kadrova.
Stručnu nastavu izvode liječnici specijalisti i više medicinske sestre te viši fizioterapeuti.
 
Dio nastavnih vježbi izvodi se u školi, a dio u Općoj bolnici Zabok, Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice i bolnicama u gradu Zagrebu.
Budući medicinski djelatnici u sklopu nastave i izvanškolskih aktivnosti organiziraju i sudjeluju u mnogobrojnim projektima na razini Škole ili pak na razini cijele Županije.
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Posjet Nazorovoj i Školi narodnog zdravlja
Autor: Krasnodor Mikša, 27. 4. 2015.

 

 

U četvrtak, 23. travnja, učenici trećeg razreda Medicinskog učilišta posjetili su Dječji dom u Zagrebu, Nazorova te sudjelovali u obilježavanju Dana knjige u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar".


U sklopu programa Zdravstvene njege zdravog djeteta i adolescenta posjetili smo Dječji dom u Zagrebu koji brine o djeci bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu čiji je razvoj bio ugrožen u vlastitim obiteljima te trudnice i majke s djecom do 1. godine. Saznali smo također da skrb o majkama i njihovoj djeci ne prestaje s navršenih godinu dana. Pomaže se u pronalasku posla, a dijete i dalje, dok majka radi, bude dio vrtića Doma.

Dom u Nazorovoj osnovan je iz Zaklade baruna Jelačića od 1886. godine, a s radom je započeo 1. siječnja 1888. godine. U samome sjedištu Doma u Nazorovoj organiziran je Odjel skrbi za djecu 0-7 godina i Majčinski dom i zajedno zbrinjavaju 80 djece u toj dobi i 15 trudnica i majki s djecom. Raspoređeni su još u podružnicama Laduč, A. G. Matoš i I. G. Kovačić gdje borave djeca tijekom osnovne i srednje škole. U rad je uključen niz stručnjaka raznih profila, a svakako su jako dobrodošli volonteri koji se aktivno uključuju u rad i druženje s djecom.

Nakon kratkog razgovora s voditeljicom krenuli smo u obilazak samog Doma gdje smo naišli na dječicu koja su se taman budila iz popodnevnog sna i spremali za izlazak na igru u dvorište. Pošli smo zajedno s njima, odmah su nas prihvatili za ruke i s radošću pokazali što se i kako se vole igrati. Vrijeme u igri s djecom brzo nam je prošlo, možda i s pokojom suzom u očima pri samom odlasku, ali svakako misli i razmišljanja o njihovim sudbinama neće proći tako brzo.

U knjižnici Škole narodnog zdravlja " Andrija Štampar" obilježena je Noć knjige u organizaciji  Društva za povijest sestrinstva HUMS-a sadržajno vezana uz program Opća načela zdravlja i njege u trećem razredu. 

Prigodno su održana predavanja na temu "Važnost prve Škole za sestre pomoćnice u životnom djelu prof.dr. Vladimira Čepulića", "Sestrinski broševi kroz povijest" i predstavljena je knjiga "Sestrinska riječ''. Podsjetili smo se djela i uloge osoba koji su učinili puno dobra za početak obrazovanja medicinskih sestara u Republici Hrvatskoj, a sve za bolji i zdraviji život cjelokupnog društva u to doba. Prikazom broševa, predavanjem i izložbenim primjercima možemo zaključiti o velikoj vrijednosti i poštivanju sestrinske profesije tijekom njezina povijesnog razvoja, a nadamo se da će se takva tradicija nastaviti i dalje.

3. Ma

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju