preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Poljoprivredno učilište

Godine 1995. upisuje se prva generacija učenika u program poljoprivrednog tehničara općeg smjera.

Strateški je poljoprivreda jedna od okosnica razvoja naše županije, a prije svega proizvodnja zdrave hrane.

Za sada se u ovom učilištu školuje jedno četverogodišnje zanimanje - poljoprivredni tehničar opći, dok je za budućnost planirano više zanimanja, kao i zanimanja u trogodišnjem trajanju.

Nastava se odvija u zakupljenom školskom objektu veličine 1.000 m² uz koji se nalazi i uređeno zemljište za praktičnu nastavu, te suvremeni staklenik.

Stručnu nastavu izvode diplomirani agronomi dok je za praktičnu nastavu zaposlen poljoprivredni tehničar-instruktor praktične nastave

Osim što se brinu za sav okoliš škole, učenici praktičnu nastavu izvršavaju na nekim od poljoprivrednih imanja van škole, kao i u voćnjaku, stakleniku i vrtu koji škola posjeduje.


Vijesti

Podizanje tradicijskog voćnjaka

Autor: Krasnodor Mikša, 30. 3. 2022.

 

 

Nakon pripreme parcele od strane naših učenika rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima, na školskom poligonu učenici agrotehničari (4. P) i poljoprivredni gospodarstvenici (3. c) zasadili su voćke.

Radi se o tradicijskom voćnjaku u kojem je zastupljeno deset voćnih vrsta: orah, dud, mušmula, marelica, vinogradarska breskva, dunja, šljive, kruške i jabuke te jedina divlja voćna vrsta drijen. Voćke su cijepljene na podlogu sjemenjak ili su na vlastitom korijenu što rezultira kasnijim dolaskom u rod, ali i dugovječnošću.
 
      
 
Od sorata su tu neke već rijetko zastupljene, kao što je kruška tepka ili pak jabuka carević.
 
 
Voćnjak će poslužiti našim učenicima da se upoznaju s tradicijskim uzgojem koji je opet u fokusu interesa nakon prethodnog napuštanja i težnje k suvremenim nasadima i novim tehnologijama.
 
Mirjana Hudi-Vlahek, dipl. ing. agr.
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju