preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Prijave studijskih programa u 2021.

Autor: Krasnodor Mikša, 2. 2. 2021.

Od 1. veljače do 20. srpnja 2021. traju prijave studijskih programa u ljetnom upisnom roku.

Do 20. srpnja mogu se birati studijski programi, a izuzetak su studijski programi za koje je visoko učilište odredilo raniji rok prijave. Ranije rokove prijava moguće je provjeriti u izborniku Studijski programi, odabirući željeni studijski program. Učenici sami (!) moraju voditi računa o rokovima prijava, kao i o potrebnoj dokumentaciji koju su dužni poslati studijima prije polaganja ispita državne mature.

Učenici mogu izabrati do 10 studijskih programa, s time da se oni mogu rasporediti prema prioritetima: na prvo mjesto stavlja se najpoželjniji studijski program.

Kada učenik odabere studijske programe, istodobno mu se prijavljuju ispiti državne mature koje zahtijevaju ti studijski programi. Ako se na pojedinim studijskim programima traži B razina nekog ispita, učenik je može promijeniti u A razinu. Obrnuto nije moguće jer će se automatski izbrisati odabrani studijski program. Isto vrijedi i za izborne predmete: ako učenik obriše izborni predmet koji studijski program obavezno traži, automatski će se izbrisati i odabrani studijski program.

Učenici moraju pažljivo dodavati i brisati ispite državne mature i studijske programe kako se ne bi dogodilo da se studijski programi obrišu, a razine ispita koje oni traže ostanu. Razine koje će učenik polagati podcrtane su i prikazane neposredno uz sam naziv ispita.

Birajte studije koje zaista mislite studirati ili koji bi dolazili u obzir za studiranje.

Ako se učenik ne želi prijaviti za upis na studijske programe, već samo za polaganje ispita državne mature, može odabrati na poveznici Moj odabir samo ispite državne mature.

Prijave ispita državne mature traju do 15. veljače 2021. do 12:00 sati.

Nakon 12:00, kada se zaključava odabir ispita državne mature, učenik može odabirati i dalje studijske programe, no samo one koji se uklapaju u već odabrane ispite. Ujedno, do toga datuma treba potvrditi osobne podatke i ocjene prva tri, odnosno četiri razreda.

Rezultati učenika koji imaju pravo na dodatne bodove ostvarene na natjecanjima ili profesionalni sportaši upisuju se automatski u sustav. Sva državna natjecanja bit će unesena tijekom lipnja i srpnja. Ukoliko se to ne dogodi ili se učeniku priznaju neka druga dostignuća (natjecanja na nižim razinama), učenici se sami moraju javiti u Središnji prijavni ured ili učilištu koje priznaje ta postignuća.

VRLO VAŽNO: Ukoliko studij traži od učenika dodatne zahtjeve (dodatna dokumentacija, potvrde o zdravstvenom stanju, dodatne provjere znanja,...), učenik se sam treba prijaviti na dodatno testiranje, poslati zahtijevane dokumente ili potvrde. To ne radi škola niti se vrši automatski. Obavijest o datumima održavanja dodatnih provjera može se vidjeti na stranici Postani student nakon prijave u sustav i/ili na mrežnim stranicama visokih učilišta.

Da bi učenik osigurao plasman na rang-listu željenog studija, mora zadovoljiti sve uvjete koje je studij odredio.

Ako učilište ili sveučilište određuje pravo prednosti određenim kategorijama učenika, dokazi o pravu prednosti moraju se dostaviti Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Detaljno objašnjenje o bodovanju za studijske programe, kao i za formiranje rang-lista možete pronaći na poveznici.

20. srpnja, u 13:59 (ako ne dođe do promjene ili ako učilište ima raniji rok za prijavu) završavaju prijave studijskih programa i onemogućuju se promjene liste prioriteta. Objava konačnih rang-lista za upis na studijske programe bit će objavljena iza 15:00.

Nakon što 13. srpnja budu upisana postignuća na državnoj maturi i dodatni uspjesi (natjecanja) i nakon što završi 48 sati za prigovore na ispite državne mature, učenici će na dan objave konačnih rezultata (20. srpnja) moći vidjeti kako stoje na rang-listama izabranih studija. Učenici će moći vidjeti na koji bi studij se mogli upisati najviše na njihovoj listi prioriteta, kao i na onim studijima koji se nalaze iznad najboljeg odabira. Na studijskim programima nižeg prioriteta (svi oni ispod najboljeg odabira (DA)) nije moguće vidjeti svoj plasman (šifru), ali moguće je vidjeti rang prema ostvarenim bodovima te sukladno njemu raditi izmjene na listi prioriteta. Stoga je potrebno cijelo vrijeme pratiti promjene na rang-listama i vrlo važno pažljivo odabrati studij. Ako učenik želi odabrati studij koji se nalazi ispod razine najviše odabranog studija, može mu samo promijeniti razinu prioriteta i, po mogućnosti, upisati ga.

Nakon objave rang-lista studije koje ne mislite studirati ni upisati jednostavno obrišite s popisa. Prije zaključavanja rang-lista!

Za ostale informacije možete se javiti na matura.bedekovcina@gmail.com, grupu Matura.Bedekovčina na Facebooku ili kod ispitnih koordinatora. 

Sve podatke o prijavi, naknadnoj prijavi i odjavi ispita i studijskih programa možete pronaći na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, studij.hr ili Postani student, kao i u Priručniku za učenike koji možete preuzeti na stranicama Nacionalnog centra.
 
Ispitni koordinatori
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju