preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Knjige i in(f)o u doba korone 2
Autor: Krasnodor Mikša, 7. 4. 2020.

Lijepi pozdrav svima, ma gdje bili, ako i ne čitate ove crtice i obavijesne retke.

Evo, da Vam se opet javim s par utješnih riječi i poruka ohrabrenja, iz naše paralelne virtualne zbilje, ne bi li vas rasteretio briga, ne bih li Vam skrenuo misli na vedrije teme i barem trunčicu, možda, obogatio slobodno vrijeme.


Otkako mi je na kućnu adresu isporučeno prijenosno računalo i sam živim u toj paralelnoj virtualnoj stvarnosti, sasvim u duhu futurističke nastave, koju u svrhu  provođenja odgojno-obrazovnog procesa, a po naputku Ministarstva i kriznog Stožera civilne zaštite, kako već mogu i kako se snađu,  redom sprovode škole i svi mi, više ili manje, podjednako marljivi i značajni sudionici/akteri (učenici, nastavnici, stručni suradnici, odgajatelji…), uspavane nam i navikama ukorijenjene, no istovremeno i životne i srcu nam bliske, poticajne školske mizanscene.

Na sportskim se utakmicama/borilištima, uobičajeno, prodaju kikiriki, kokice i koštice za 'zanimaciju' (za, onako usput, nešto staviti pod zube). A danas se 'medicinari' vrijedno nabildavaju i preznojavaju dok reanimiraju u nevolji ljude, dok se svi mi ostali, iz duboke pozadinske sigurnosti, zadovoljavamo mrvicama društvenih aktivnosti s nekad raskošne palete mogućnosti i  dopunske rekreacije; nestrpljivo odbrojavajući dane i sate do konca i kraja nevidljive zarazne invazije, uz ustreptalo-grozničavi nemir i iskonsko nesnalaženje u nenadanoj paralelnoj virtualnoj stvarnosti.

U toj novoj virtualnoj zbilji, slijedom stvari, dakle, usporednog on-line učenja i podučavanja, pa i virtualnog odgoja, dapače, trebala bi, postojati/egzistirati i virtualna školska knjižnica s virtualnom zbirkom knjižnične građe. Koja bi, valjda, trebala služiti za virtualno čitanje i proučavanje digitalno obrađene knjižne i neknjižne građe, sve od strane virtualnih korisnika iliti stvarnih osoba od krvi i mesa, koje ili uživaju u čitanju lektirne i in(f)o digitalizirane građe ili savjesno i odgovorno, već prema zacrtanome nastavnom programu, s mukom iščitavaju iste zadane knjige, od prve do posljednje strane.

Čitate li lektirne naslove ili odabrane ulomke vrijednih književnih djela? Ako i ne, čitajte ih ubuduće. Jer knjige mijenjaju svijet i ljude. Svi koji čitaju to znaju ili bar slute.

Jer, u virtualnoj, ali i onoj stvarnoj knjižnici, smještenoj na prvomu katu lijevoga krila škole možete, u živo ili iz prve ruke, skoro sve što zaželite doznati o kulturološkoj prošlosti i sadašnjosti Hrvatskoga zagorja, Hrvatske i cijeloga svijeta.

Kada uskoro, s jeseni, otvorimo vrata nove, energetski obnovljene školske knjižnice (u prostoru bivše 'antistres' sobe), iznenadit ćete se promjenama na bolje: zamjetno izmijenjenim okolnostima čuvanja i smještaja knjiga, kao i ostale knjižnične građe, uz primjeren prostor za učenje i  provođenje slobodnog vremena učenika i djelatnika Škole.

Živi bili, pa vidjeli! Jer, vrijeme je promjena.

Do skorog virtualnog susreta, do sutra.

Ponizno Vaš, Knjižničar Željko K.

P.S.

U sljedećim danima pokušat ćemo se rasteretiti od nastave, ujedno zabaviti i ponešto naučiti o knjigama koje su mijenjale ili promijenile svijet, a ususret značajnoj kulturnoj inovativnoj  manifestaciji „Virtualna noć knjige“, koja će se obilježiti diljem Hrvatske u četvrtak, 23. travnja, sa središnjom temom promjena, s naglaskom na ekologiju i odgovorno ponašanje.

Pokušat ćemo istražiti kolika je moć knjiga i njen utjecaj kao pokretača mogućih promjena: na savjest i svijest ljudi, kao i oblikovanje svijeta i vremena u kojemu  djelujemo i s čijim se bremenom i poteškoćama življenja i preživljavanja nosimo.

U tjednu pred nama pozabavit ćemo se onima vječno zelenim knjigama koje su svojim utjecajem i vrijednošću znatno oblikovale svijet, koji smo naslijedili i kakav danas poznajemo.

Za one koji žele saznati više

Kada mine ova nevidljiva zarazna opasnost i škola snova vedrinom prodiše, sa svom svojom zapretenom životnošću, pročitajte dvije korisne i aktualne knjige koje su (kao 'po Nostradamusu') nabavljene za sve knjižnične korisnike, neposredno uoči zarazne virusne infekcije:

 1.   Bolesti koje su mijenjale svijet (zarazne bolesti: kuga, kolera, tuberkuloza…) / Željko Cvetnić / MN / Zagreb, 2019.

 2.   Blijedi jahač: kako je španjolska gripa 2018. promijenila svijet / Laura Spinney  / V.B.Z. / Zagreb, 2019.

PRILOG

Pred Uskrs vam šaljem i nekoliko poveznica s prijedlozima za neka zanimljiva, a svima dostupna virtualna putovanja i kulturna  događanja:

     Virtualna šetnja muzejima

http://www.novilist.hr/Kultura/Izlozbe/Brojni-svjetski-muzeji-virtualno-otvorili-svoja-vrata-mozete-ih-posjetiti-od-kuce

     Virtualno kazalište

https://varazdinski.net.hr/vijesti/kultura/3791115/virtualno-kazaliste-pogledajte-predstavu-enciklopedija-izgubljenog-vremena-i-saznajte-ima-li-zivota-nakon-privatizacije/

https://varazdinski.net.hr/vijesti/kultura/3794251/virtualno-kazaliste-zabavite-se-uz-crnu-komediju-ljepotica-iz-leenanea/

     Virtualna putovanja

https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/putovanja/8-najboljih-virtualnih-izleta-koje-mozete-obaviti-bez-da-ikamo-putujete---598282.html

Želim Vam prigodni provod i ugodno virtualno putovanje!                                                                            

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju