preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Mjesec žena

Autor: Krasnodor Mikša, 29. 3. 2021.

 

Svake godine 8. ožujka u školi obilježavamo Međunarodni dan žena, no jeste li znali da postoji Mjesec žena?

Profesorice engleskog jezika Gordana Bujanić Tretinjak i Valentina Rogina ove godine su s učenicima koji pohađaju nastavu engleskog jezika, po prvi puta, obilježile „Women Appreciation Month“ kod nas preveden kao „Mjesec žena“.

Povijest obilježavanja Mjeseca žena započela je u Sjedinjenim Američkim Državama 1980. godine kada je predsjednik Jimmy Carter tjedan nakon 8. ožujka proglasio Nacionalnim tjednom žena. Nakon što je ova inicijativa  bila prihvaćena diljem SAD-a, 1987. godine deklaracijom američkog Kongresa Nacionalni tjedan žena postaje Mjesec žena i na inicijativu veleposlanstava SAD-a počinje se obilježavati diljem svijeta.

Tako su ove godine učenici naše škole istraživali koje žene su, osim onih o kojima su već učili, dale doprinos u znanosti, kulturi i umjetnosti i društvenim zbivanjima.

Tko je bila prva žena koja je preletjela Atlantski ocean? Znate li koja žena je izumila automobilske brisače, a koja je istraživala nuklearnu fiziju? Znate li da su GPS, Wi-Fi i Bluetooth također nastali tako što je osnove za njihov rad razvila jedna žena? Tko je bila prva žena u svemiru? Znate li koje Hrvatice su dale izniman doprinos umjetnosti i znanosti?
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju