preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

WAY TO GO-paths of life u Madridu, Španjolska (galerija+Press Clipping)

Autor: Krasnodor Mikša, 9. 4. 2017.

 

 

Od 26. ožujka do 3. travnja 2017. učenici i nastavnici naše škole boravili su u Španjolskoj u sklopu Erasmus+ projekta „WAY TO GO-paths of life“, sudjelujući u aktivnostima pod nazivom „Paths of health&sport; paths of history&art“. 

Na susretu s vršnjacima iz devet partnerskih škola iz Finske, Grčke, Turske, Slovačke, Španjolske, Italije, Islanda i Hrvatske sudjelovali su Marta Horvatek i Petra Kucelj iz 1. G i Krunoslav Boroša i Ivan Bosec iz .  razreda, u pratnji nastavnika Sanje Markuš i Damira Bešenića. Domaćin susreta bila je niža srednja škola Instituto de Educacion Secundaria Professor Iulio Peres smještena u gradu Rivas Vasciamadridu, pažljivo planiranom predgrađu španjolske prijestolnice s 85 000 stanovnika. Učenici su boravili u udobnim novoizgrađenim kućama obitelji svojih vršnjaka (svaka s vlastitim bazenom u dvorištu!).

Nakon putovanja vlakom i leta iz Budimpešte prvi radni dan proveli smo u školi promovirajući filmove o sportskim aktivnostima tipičnima za vlastitu državu i najvećim sportskim uspjesima na važnim natjecanjima. Naši su učenici pripremili kviz Kahoot, a najbolji poznavatelji hrvatskog sporta bili su talijanski i španjolski učenici. Prvobitna trema konačno je razbijena sportskim aktivnostima u školskoj sportskoj dvorani, a zatim i velikom madridskom parku Retiro.

Sljedeći dan nastavnici su proveli u predstavljanju nacionalnih obrazovnih sustava, razmjeni iskustava u provođenju izvannastavnih aktivnosti i projekata sa svrhom učinkovitijeg odgojno-obrazovnog procesa. Govorilo se i o najvećim problemima s kojima se u pojedinim zemljama nastavnici susreću i idejama kako ih prevladati. Učenici su dan proveli na edukaciji o zdravoj prehrani, s fokusom na prakticiranju balansiranog doručka i degustaciji namirnica i jela tipičnih za svaku zemlju, a zatim i na nastavi glazbenog i tjelesnog odgoja s ciljem prakticiranja terapije glazbom i stvaranja zdravih navika svakodnevnog vježbanja. Prisustvovali smo nastavi Povijesti i Engleskog jezika i upoznali asistente u nastavi iz SAD-a koji pomažu učenicima u svladavanju engleskog jezika. U gradskoj dvorani „La Casa Mas Grande“ odvijalo se odlično druženje i zanimljiva sportska aktivnost balansiranja na užetu…

Sredinom tjedna, u srijedu, posjetili smo slikoviti Toledo, povijesni grad na uzvisini iznad rijeke Tajo i bivšu prijestolnicu Španjolske, u kojem su se skladno proželi utjecaji triju religija i kultura: katoličke španjolske, islamske berberske i sefardske židovske.

Madrid i njegovu povijest upoznali smo u pratnji vodiča: kraljevska palača i katedrala, Plaza Major, Plaza del Sol, secesijska ulica Gran via, četvrt muzeja, Plaza Espana… I divili se bogatoj kolekciji slika u muzeju Prado.

Posljednji dan je na putu prema Segoviji posjećen dvorac  Manzanares del Real i vrtovi ljetne kraljevske palače Filipa II. iz 18. stoljeća zvane „La Granja“, smještene u gradiću San Ildefonso 80 km sjeverno od Madrida. Segovia je prekrasan grad koji su utemeljili Rimljani pa impresivan akvedukt visine 60-ak metara još uvijek dovodi vodu u sam gradski centar. Srednjovjekovne ulice vode do goleme neogotičke katedrale.

Ostali smo zadivljeni veličinom raskošnih građevina, sjajem i bogatstvom muzeja i kraljevskih palača, izvrsno riješenim gradskim prijevozom, gastronomijom i bogatim društvenim životom u Madridu, ogromnim parkovima, nogometnim stadionima i suvremenim poslovnim građevinama, slikovitim gradovima u okolici, bogatom poviješću... Domaćini su bili neizmjerno gostoljubivi, a druženje s vršnjacima nezaboravno. Svi smo ponijeli utiske koje ćemo dugo pamtiti. Projektni sastanak ocijenjen je najboljim do sad.

Na povratku smo prijepodne proveli u Budimpešti, a naročito je bilo lijepo na platou ispred crkve Sv. Matijaša u Budimu s pogledom na rijeku Dunav, mostove i parlament u Pešti.                  

Galerija.

Sanja Markuš, koordinatorica projekta




CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju