preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Studijski posjet Finskoj (Press Clipping)

Autor: Krasnodor Mikša, 28. 11. 2017.

 

Ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj boravila je od 12. do 17. studenog u Finskoj u studijskom posjetu pod nazivom Strengthening the competence-based approach in VET - Flexible learning paths and recognition of competences (Jačanje pristupa temeljenog na kompetencijama u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju - Fleksibilni putovi učenja i priznavanje kompetencija).

Studijski posjet financijski je podržala hrvatska Agencija za mobilnost i programe Europske unije u okviru Transnacionalne suradnje.

Nakon upoznavanja s finskim obrazovnim sustavom u Finskoj nacionalnoj agenciji za obrazovanje, sudionici seminara podijeljeni su u dvije grupe. Zajedno s ostalim sudionicima Vera Hrvoj posjetila je na više dana grad Tampere na jugu Finske i njegovu strukovnu školu Tredu koja školuje učenike strukovnih škola na nekoliko obrazovnih razina. U srednjoj školi (koledžu) Tredu sudionici seminara mogli su se dodatno upoznati s finskim načinom obrazovanja strukovnih zanimanja, odnosno kako povezati tražene strukovne kvalifikacije s obrazovnim kurikulumom i potrebama za radnom snagom u toj regiji. U suradnji sa sveučilištima i tvrtkama u Finskoj naglasak je na individualnom razvoju i korištenju inovacija u obrazovanju, sve usko povezano sa svijetom rada.

   

Kampus u sklopu škole u Tampereu najveći je strukovni kampus u Finskoj, s više od 18.000 tisuća studenata i učenika koji se obrazuju u osam područja (kultura, tehnologija, turizam, zdravstvo, sport,…) pa su se posjetitelji mogli upoznati i s primjenom obrazovanja u medijskim znanostima, održavanju zrakoplova i teorijskim i praktičnim znanjima modernog šumarstva. 

Ovaj seminar koji je bio namijenjen ravnateljima strukovnih škola i središtima za obuku osoba pokušao je približiti sudionicima europskih zemalja kako u Finskoj funkcionira obrazovanje temeljeno na kompetencijama, koje su potrebe i mogućnosti za podučavanje i suradnju sa svijetom rada i kako promjena okruženja za učenje utječe na individualan razvoj učenika, odnosno studenta.

Promjene kurikuluma, razvijanje praktičnih znanja i jača povezanost tvrtki i obrazovnih institucija ono je što očekuje i hrvatske strukovne škole i bližoj budućnosti, pa tako i Srednju školu Bedekovčina.   
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju