preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Aktivnosti povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti (video)

Autor: Krasnodor Mikša, 26. 12. 2017.

 

 

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti učenici su, u organizaciji školskog psihologa Tomislava Čekolja, sudjelovali u dva događanja: tribini s članovima Kluba liječenih alkoholičara Jezera, Bedekovčina, i konferenciji ''Mladi, alkohol i vožnja'' u Centru za mlade Krapinsko-zagorske županije.

Tribina s članovima Kluba liječenih alkoholičara Jezera održana je u našoj školi, a učenici su imali priliku čuti stvarne ljudske priče o nesrećama nastalim kao rezultat ovisnosti o alkoholu kojoj prema statistikama podliježe oko 300 000 Hrvata. Saznali su mnoštvo zanimljivosti o pijenju mladih, malim moždanim traumama koje nastaju nakon svakog pijanstva te razvoju alkoholizma kod maloljetnih osoba.

Konferencija „Mladi, alkohol i vožnja“ povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv ovisnosti provela se u okviru projekta „Bez promila“ koji provode Mreža udruga Zagor, Policijska uprava Krapinsko-zagorska, Udruga Regenerator i Krapinsko-zagorska županija, a sufinanciran je sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

   

Na konferenciji su aktivno sudjelovali učenici Nina Greguraš, Dorotea Dečković, Marko Šimunić i Ela Ištvanić raspravom o temama vezanima uz alkohol i vožnju: „Društveni utjecaj na percepciju mladih na vožnju i alkohol“ koju je vodila Kristina Franc, „Aktivnosti usmjerene na prevenciju vožnje u alkoholiziranom stanju kod mladih“ koju je vodio Mario Duktaj te „Navike mladih tijekom izlazaka“ koju je vodila Nikolina Bertol.

Mladi su raspravljali o društvenom utjecaju na percepciju mladih, aktivnostima koje su usmjerene na prevenciju vožnje u alkoholiziranom stanju te o navikama mladih tijekom izlazaka. Mladi imaju različita razmišljanja o navedenim temama, a neka od njih ukazuju na to da određena skupina mladih smatra kako alkohol nije potreban za dobru zabavu, pogotovo ako je društvo dobro. Neki nalaze sigurnije načine, mjesta (npr. vikendice) gdje izlaze, sigurnije zbog prijevoza i gdje mogu prespavati. Neki od sudionika naglasili su kako društvo ne utječe na njih i na njihove odluke te se ne bi vozili s osobom u alkoholiziranom stanju i smatraju kako bi se prodavači trebali držati pravila oko prodavanja alkoholnih pića maloljetnim osobama.

Kod aktivnosti koje su usmjerene na prevenciju vožnje u alkoholiziranom stanju kod mladih, sudionici su dali prijedlog kako bi u predavanja bilo korisno uključiti osobe koje su u doticaju s mladima koji su pod utjecajem alkohola sudjelovali u prometu, kao što su medicinske sestre, doktori te vatrogasci, ali i sami mladi vozači koji su sudjelovali u prometnoj nesreći. Navike mladih tijekom izlazaka su individualne, neki izlaze samo vikendom, dok neki idu na piće i poslije škole. Zbog visokih cijena u kafićima, mladi se druže u blizini istih te pića kupuju u dućanima zbog prihvatljivijih cijena. Pojedini dućani kontroliraju dob kupca, no većina ne te se alkoholna pića prodaju maloljetnim osobama. Pojedini se sudionici prilikom izlazaka dogovore tko će vozi, dok neki svjesno sjedaju u auto s osobom koja je pod utjecajem alkohola.

Tijekom konferencije premijerno je prikazan novi video Bez promila koji prikazuje posljedice koje mogu nastati tijekom vožnje u alkoholiziranom stanju.
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju