preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

IT or not IT u Bedekovčini (galerija+Press Clipping)

Autor: Krasnodor Mikša, 29. 6. 2015.

 

 

U tjednu od 15. do 19. lipnja naša je škola bila domaćin drugog susreta učenika i nastavnika u projektu IT or not IT. Naši su gosti bili 21 učenik i 10 nastavnika partnerskih škola iz Češke, Poljske, Cipra i Španjolske. 

Petodnevni program bio je ispunjen raznim radnim, kulturnim i socijalnim aktivnostima od jutra do večeri. Radni dio susreta koji je za temu imao zajedničko učenje bio je podijeljen u tri radionice: Kako kreirati anketu u servisu Google drive, Kako napraviti letak u Publisheru i spremiti ga u Dropbox i Da sam ja nastavnik…  

Susret je nakon otvorenja i zajedničke pjesme te govora ravnatelja u školskom atriju započeo veselim vježbama „ledolomcima“ za upoznavanje i povezivanje sudionika. U takvoj atmosferi predstavljene su i sve škole sudionice filmovima i prezentacijama učenika, a u prvoj pauzi upoznali smo naše goste i sa štruklama! Nakon tog održana je i prva radionica – Kako napraviti anketu u Google drive servisu. Učenici su već prije podijeljeni u timove i putem grupe na Facebooku vođe tima koordinirali su rad članova te zajednički osmislili pitanja na zadane teme anketa. Teme su bile aktualni problemi i pojave kod mladih srednjoškolske dobi – navike učenja, stavovi mladih o izostajanju iz škole (markiranju), navike prehrane, iskustva i stavovi o nasilju u vezama te iskustva i stavovi o konzumiranju alkohola kod mladih. Virtualnim radom prikupljena pitanja na radionici svi timovi unijeli su u obrazac za izradu anketa. Nakon završetka ankete svi su članovi tima stavili link na svoj FB profil te zamolili svoje prijatelje da anketu ispune do petka kako bi prezentirali način izrade rezultata.

Drugi dan susreta organiziran je izlet u Zagreb gdje se pogledala postava Tehničkog muzeja i Muzeja prekinutih veza. U međuvremenu, učenici podijeljeni u timove imali su zadatak nazvan Culturing – obići najpoznatija mjesta u Zagrebu koja je trebalo naći pomoću slijepe karte i fotografija u obliku slagalica spremljenih na tabletima. Kod svake znamenitosti trebalo se slikati kako bi stvorili materijal za radionicu izrade letka sljedeći dan. Dan je završio noćnim razgledom Gornjeg grada uz Gornjogradske coprnjice i priče i legende o vješticama iz povijesti Zagreba.

Srijeda je ponovo bila radni dan u školi - timovi iz Zagreba radili su letke o posjetu Zagrebu u programu Microsoft Publisher. Leci i brošure na kraju su otisnuti i predstavljaju jedan od rezultata susreta. Također su spremljeni u virtualni prostor Dropboxa s mogućnošću dijeljenja s drugim osobama. Istog dana poslije podne održana je i radionica Da sam ja nastavnik... u kojoj su timovi učenika trebali osmisliti nastavni sat kakav bi oni željeli. Zadanu nastavnu jedinicu iz geografije (Nacionalni parkovi RH) razradili su na obrascu pripreme za sat te kao pravi nastavnici izveli oglednu prezentaciju sata. U tom su prezentacijskom dijelu nastavnici bili učenici i svoju ulogu doslovno shvatili te se ponašali kao svi učenici svijeta – ometali, pričali, telefonirali, prekidali nastavnike pitanjima… Svima je ta zamjena uloga bila odlično iskustvo jer su učenici osjetili kako je biti nastavnik i truditi se prenijeti znanje učenicima, a nastavnici su ušli u cipele učenika kojima nije uvijek zanimljiv sadržaj ili metode rada na satu. Dan smo završili posjetom svetištu Marija Bistrica i radionicom izrade licitara. Svi su kući ponijeli vlastitu kreaciju licitarskog srca i nova znanja o tom hrvatskom suveniru.

Četvrti dan našeg susreta bio je rezerviran za odmor i druženje na Jadranu sa zadatkom da svi naprave originalne morske „selfije“ i fotografije za izradu novog letka o Crikvenici. Leci svjedoče o novim prijateljstvima i uspostavljenim vezama za cijeli život.

Zadnji dan, petak, protekao je u znaku prezentacija svega naučenog – rezultata anketa, letaka i brošura napravljenim u Publisheru i spremljenima u Dropbox. Poslije podne svi su sudionici posjetili Muzej pračovjeka u Krapini gdje su se kroz različite medije i IT tehnologije vratili u prapovijesno doba. Po povratku iz Krapine održana je nogometna utakmica učenika i nastavnika u projektu i počele su pripreme za oproštajnu zabavu uz roštilj i muziku. Večer je protekla u druženju i plesu, a svi su, prepuni dojmova od intenzivnog tjedna koji smo proživjeli zajedno, bili pomalo žalosni što je susret pri kraju. U subotu, 20. 6. domaćini su ispraćali svoje goste tijekom dana i dogovarali nove susrete i druženja. Kao pravim IT-ovcima rastanak nam je bio lakši jer će se prijateljstva nastaviti različitim tehnološkim kanalima i resursima do sljedećeg susreta uživo u Španjolskoj.

Galerija.

Tatjana Papst, voditeljica projekta
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju