preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Budućnost počinje danas
Autor: Krasnodor Mikša, 12. 5. 2019.

 

 

 

U Zaboku je održan prvi partnerski sastanak u okviru projekta "Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica''.


Na sastanku su prezentirane dvogodišnje aktivnosti namijenjene srednjoškolcima koji će sudjelovati u projektu, u okviru kojih će učiti kako oni sami mogu biti dio održive lokalne zajednice. 

Projekt zajednički provode Mreža udruga Zagor s partnerima: Gimnazijom Antuna Gustava Matoša iz Zaboka, Srednjom školom Pregrada, Srednjom školom Zlatar, Srednjom školom Bedekovčina, LAG-om Zagorje - Sutla, Zelenom akcijom / FoE Croatia i Krapinsko-zagorskom županijom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.228,115,86 kuna, a sufinanciran je od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Projekt je započeo 19. travnja 2019. i trajat će do 18. travnja 2021.

Projekt doprinosi osnaživanju mladih, osobito srednjoškolaca, za izgradnju održivih lokalnih zajednica provedbom programa neformalnog obrazovanja. Osmišljeni programi koriste inovativne metode rada koje mladima omogućuju znanja i vještine primjenjive u osobnom, profesionalnom i društvenom životu te doprinose većoj socijalnoj uključenosti mladih i njihovom preuzimanju uloge aktivnih građanina. Edukativni programi odnose se na tri komponente obrazovanja za održivi razvoj: ekološku, volontersku i demokratsku, te mladima pružaju holistički pristup konceptu održivog razvoja. Program „Ekologija i održivi razvoj“ uključivat će ciklus edukacijskih radionica na kojima će se učenici educirati o gospodarenju otpadom, klimatskim promjenama, energetici i transportu. U okviru programa usmjerenog na temu volonterstva kreirat će se održivi volonterski programi odgojno-obrazovnih ustanova. Treći program „Društvena pravednost i aktivizam" osnažit će mlade za preuzimanje uloge aktivnih građana provedbom edukativnih radionica na temu ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, društvene pravednosti i ekonomskog blagostanja, demokracije i održive javne politike, migracije i mirotvorstva.

Uključene odgojno-obrazovne ustanove implementirat će kreirane programu unutar svojeg nastavnog procesa. Po završetku edukacijskih aktivnosti mladi nastavljaju raditi u okviru programa provedbom volonterskih aktivnosti, uključivanjem u različite lokalne organizacije, pokretanjem vlastitih inicijativa i slično.

Organizacije civilnog društva edukativnim programom i studijskim putovanjem steći će nova znanja i vještine za rad s mladima u području održivog razvoja te razviti alate za gospodarenje otpadom u Centru za mlade, što će ujedno biti i primjer dobre prakse u području upravljanja centrima za mlade, primjenjiv i na druge centre i organizacije civilnog društva koje upravljaju javnim prostorima. Provedbom kampanje radit će se na razvoju kritičkog promišljanja po pitanju održivog razvoja. Mladi će likovnim i video stvaralaštvom prikazati svoje poimanje održivog razvoja. Projekt ujedno stavlja naglasak na organizacije civilnoga društva kao ključne dionike u razvoju održivih zajednica, uspostavi međusektorske suradnje i inovativnom radu s mladima.

                    

Slika: Mreža udruga Zagor

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju