preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt Festivalski peharček
Autor: Krasnodor Mikša, 22. 6. 2019.

 

 

 

Tijekom lipnja održano je nekoliko radionica u sklopu projekta ''Festivalski peharček''. 


Projekt ''Festivalski peharček'' Srednja škola Bedekovčina realizira u suradnji sa Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, a sastoji se od niza predavanja i radionica kojima je za cilj izrada novog turističkog proizvoda – suvenira ''Festivalski peharček''.

Članovi tima naše škole su učenici pomoćni proizvođači keramike, arhitektonski tehničari, građevinski tehničari i agrotehničari, kojima je mentor prof. Janja Roginić, dok iz ŠUDIGO-a dolaze grafički dizajneri, industrijski dizajneri i web dizajneri, pod mentorstvom nastavnika stručnih predmeta Nikole Sinkovića.

   

Ideja projekta je izrađen novi suvenir, povezati različita zanimanja iz dviju škola u realizaciju projekta pri čemu je bio naglašen timski rad,a i veći broj učenika je bio uključen u projektne aktivnosti, otkrivati kreativnost i poduzetnost kod učenika, osvijestiti učenike i nastavnike o turizmu kao multisektorskom resoru te mogućnošću kako i učenici strukovnih škola iz drugih obrazovnih sektora mogu sudjelovati u realizaciji projekata u turizmu, ostvariti suradnju s gospodarskim subjektom, lokalnom zajednicom i turističkim zajednicama te upoznati kulturno-povijesnu baštinu kraja.

U našoj je školi počela izrada pehara na lončarskom kolu, a slijedi lijepljenje ručki, sušenje i retuširanje, pečenje i glaziranje peharčeka. Cilj je napraviti 100 peharčeka koji bi se predstavili na krapinskom Tjednu kajkavske kulture, odnosno bili izloženi na svakom štandu tijekom Vinskog placa. Uz to bi učenici iz ŠUDIGO-a pripremili popratni informativni materijal u obliku banera i letaka kojima bi se predstavio projekt i povijest korištenja vinskih pehara u Zagorju.

U skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.godine ideja je bila ponuditi novi atraktivni proizvod zasnovan na autentičnosti i emociji te i tako poticati razvoj diferenciranih proizvoda. Isto tako, potrebna je i dalja turistifikacija kulturnih sadržaja i manifestacija, u ovom slučaju Tjedna kajkavske kulture što je također u skladu s Strategijom razvoja turizma RH do 2020.

   

Održivost ovog projekta vidi se i u daljnjoj suradnji s Turističkom zajednicom grada Krapine koja bi u svoju ponudu suvenira uvrstila i festivalski peharček. Prema potrebi oni bi od naručivali festivalske peharčke u svrhu daljnjeg promoviranja i brendiranja Tjedna kajkavske kulture. Također bi i općina Bedekovčina mogla ponuditi ovakvu vrstu suvenira za vrijeme održavanja Sajma i izložbe zagorskih, kao i na manifestaciji “100 % zagorsko” Na toj manifestaciji i Srednja škola Bedekovčina već nekoliko godina također ima svoj štand te kroz Učeničku zadrugu „Zvirek“ promovira svoje proizvode.

Projekt ''Festivalski peharček'' financira u iznosu od 40.000 kuna Ministarstvo turizma u sklopu svog Javnog poziva srednjim strukovnim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju