preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Dan mimoza - dan prevencije raka vrata maternice (galerija)

Autor: Krasnodor Mikša, 1. 2. 2017.

 

 

 

Dan mimoza je akcija koja se provodi svake godine na nivou cijele zemlje, treću subotu u siječnju, a predstavlja Dan prevencije raka vrata maternice. Cvijeće mimoze je, inače u narodu, simbol osjetljivosti i nježnosti, a istovremeno i rani vjesnik proljeća.

Učenici Medicinskog učilišta naše škole, zajedno sa svojim nastavnicama stručnih predmeta, obilježili su Dan mimoza organizirajući u centru Bedekovčine i Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana prodaju stručaka mimoze po simboličnoj cijeni.

Vrijedne učeničke ruke izradile su i pamtilice s uputama o načinima prevencije raka vrata maternice te savjetima o očuvanju zdravlja, a koje su podijeljene uz mimoze. Akciji oblikovanja stručaka mimoza i njihovoj prodaji priključile su se i članice udruge "Svatko ima svoju priču" koja već neko vrijeme aktivno djeluje na području općine Bedekovčina. Prihod od prodaje mimoza bit će predan Ligi za borbu protiv raka.

   

Rak vrata maternice ili rak grlića maternice zloćudna je bolest koja pogađa žene. Nastaje nekontroliranim rastom stanica koje čine vrat maternice. Najveći faktor rizika za oboljenje je infekcija uzrokovana humanim papiloma virusom (HPV).

Rak vrata maternice zauzima drugo mjesto kako po učestalosti javljanja, tako i po mortalitetu od ginekoloških karcinoma odmah poslije raka dojke. Ovo oboljenje najčešće se javlja kod žena od 45. do 50. godine starosti. Oko 37 % oboljelih žena mlađe su od 35 godina, dok žene starije od 65 čine 10 % oboljelih.

Bolest se može spriječiti u 80 % slučajeva redovitim pregledom Papa testom.

Galerija.
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju