preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Time to move

Autor: Krasnodor Mikša, 6. 10. 2017.

 

 

Početkom listopada u školi su učenici počeli kreativno uređivati anti-stres sobu u sklopu Eurodeskove kampanje Time to move.

Velika europska kampanja „Time to move“ održava se tijekom listopadu u svim zemljama članicama Europske unije, a u Hrvatskoj se u sklopu kampanje od 1. do 31. listopada odvijaju raznovrsni događaji u više od 20 gradova. Kampanja se održava 3. godinu zaredom sa svrhom poticanja mladih na mobilnost, odnosno informiranja o mogućnostima za volontiranje, stažiranje, studiranje i putovanje u Europi i izvan nje, u organizaciji Eurodeska, informacijske mreže Europske komisije koja mladima pruža informacije o njihovim mogućnostima za mobilnost, europskim programima i natječajima te ih potiče da postanu aktivni europski građani.

  

Glavni je cilj kampanje doprijeti do mladih osoba, prvenstveno u manjim sredinama, kojima je sužen pristup informacijama o programima i natječajima Europske unije. Također, želja je pomoći mladima koji su trenutačno izvan sustava obrazovanja i rada kako bi uz pomoć nekog od programa lakše pronašli svoje mjesto u društvu.

Događanja u hrvatskim gradovima osmislile su i organizirale udruge članice hrvatske mreže multiplikatora Eurodeska, odnosno 17 organizacija koje u 15 županija provode programe za mlade. Koordinator je Eurodesk – informacijska mreža Europske komisije, čiji centar u Hrvatskoj djeluje u okviru Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije mladima i svima koji rade s mladima, a pruža informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja. Hrvatski Eurodesk centar dio je europske mreže koju čine središnji ured u Bruxellesu, nacionalni koordinatori iz 34 europske države i preko 1200 lokalnih i regionalnih multiplikatora.

  

Multiplikator za Krapinsko-zagorsku županiju je Mreža udruga Zagor s kojom Srednja škola Bedekovčina provodi dva programa: uređenje anti-stres sobe i edukaciju o mobilnostima i načinima informiranja.

Namjena anti-stres sobe je opuštanje i informiranje mladih o aktivnom sudjelovanju i volontiranju u inozemstvu koje će mladi sami izraditi, a o čemu će edukaciju provesti Mreža udruga Zagor u suradnji s našom školom i Bedekovčanskom udrugom mladih. Na toj će edukaciji (Time to inform) mladi saznati koje su mogućnosti mobilnosti na europskoj razini te će izraditi alate informiranja o naučenom, postaviti u školi i putem dežurstva vršiti vršnjačko informiranje pomoću navedenih alata.

Otvorenje anti-stres sobe i dan za informacije o mobilnostima održat će se 19. listopada. 

Slike: Lea Čanadi
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju