preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Međunarodni dan narcisa

Autor: Krasnodor Mikša, 21. 3. 2021.

 

 

 

 

Dan narcisa humanitarna je akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjene narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ove godine se obilježavao u subotu, 21. ožujka. Zbog trenutne epidemiološke situacije i propisanih mjera distance koje su na snazi većina je humanitarnih akcija prodaje narcisa otkazana.

Učenici medicinskih razreda naše škole uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera, zajedno sa svojim mentorima, obilježili su dan narcisa u školi i na vježbama u bolnici.

    

U školi je provedena kratka edukacija o samopregledu i pregledu dojki namijenjena djelatnicama škole, a na odjelu ginekologije Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana učenici 5. Ma u sklopu redovnih vježbi osmislili su radionice izrade cvjetova narcisa od papira i kratke edukacije po bolesničkim sobama o samopregledu i pregledu dojki pod nazivom „Narcisa za svaku od nas“. Cilj radionica bio je osvijestiti pripadnice ženske populacije o pravovremenom prepoznavanju i liječenju promjena koje mogu dovesti do raka dojke. Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u RH od kojega obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka i drugi je maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka.

Video o akciji povodom Međunarodnog dana narcisa možete pogledati na poveznici.

Ksenija Mlinarić
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju