preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Posjet Arheološkom muzeju

Autor: Daniela Usmiani, 15. 10. 2010.

13. listopada 2010. učenici 1.Ga i 2.Ga razreda posjetili su Arheološki muzej i izložbu Integrirani grad u Galeriji Forum u Zagrebu. 

 

U Arheološkom muzeju zanimljiva je pretpovijesna zbirka s nalazima Vučedolske kulture, bogata egipatska zbirka i vrijedni primjerci oslikanih grčkih vaza. Mnogi nalazi iz rimskog doba i srednjeg vijeka:stele, sarkofazi... nalaze se u dvorišnom lapidariju koji je osmislio arh. Branko Silađin. Ipak, najviše zanimanja je pobudila Zagrebačka lanena knjiga- najdulji natpis na još uvijek neodgonetnutom etrušćanskom jeziku sačuvan na lanenim povojima egipatske mumije

                                                      

 U Galeriji Forum u Teslinoj ulici postavljena je izložba nagrađenog arhitektonskog rješenja prof. dipl. ing. arh. Nenada Fabijanića i suradnika o uređenju Trga dr. Franje Tuđmana, prijedlog radikalnog rješenja spuštanja postojeće željezničke mreže u podzemlje i stvaranje jedinstvenog zelenog poteza sve do Trga Krešimira Ćosića i nove sportske dvorane. Umjesto niza kolosijeka koji dijele grad na dva dijela, od Zapadnog pa sve do autobusnog kolodvora stvorile bi se pješačke zelene površine s nizom zanimljivih javnih sadržaja. Bilo bi to dugoročno rješenje čiji bi rezultat nakon više od sto godina razdvojenosti konačno bio integrirani grad.


          

Naročito nas je razveselilo što je jedan od suradnika na izradi prometnog rješenja bivši učenik naše škole, danas dipl. ing. grad.,  Luka Kosmat, zaposlen na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. 

   
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju