preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2010.

Ukupno: 529754
Ovaj mjesec: 4628
Ovaj tjedan: 562
Danas: 22
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Vježbe u Varaždinu (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 3. 3. 2017.

 

U sklopu vježbi iz Hranidbe životinja i predmeta Povrćarstvo agrotehničari 2. P razreda posjetili su Tvornicu stočne hrane Fanon iz Petrijanca, nedaleko Varaždina, i Poljoprivrednu zadrugu Varaždinsko povrće. 


Fanon je jedan od vodećih proizvođača stočne hrane u Hrvatskoj koja svoje proizvode, osim na hrvatsko tržište, plasira i u zemlje Europske unije. Kvalitetu sirovine tvornica uglavnom osigurava iz vlastite proizvodnje, s godišnjim kapacitetom proizvodnje većim od 80.000 tona gotovih i dopunskih krmnih smjesa, kao i proteina za ishranu mliječnih krava. U novije vrijeme tvornica sve više proizvodnje posvećuje proizvodima bez GMO-a, a to je dokazano nizom ceritifikata od kojih jedini u Hrvatskoj posjeduju QS certifikat.

Nakon prijema i uvodnog predavanja direktor ove male obiteljske firme, gospodin Mario Jarnjak, proveo nas je kroz proizvodne kapacitete gdje smo se prvi put susreli s uzorkovanjem hrane, analizom na mikotoksine i ostalim analizama koje jamče kvalitetu sirovine.

Obišli smo skladišni prostor u kojem se nalaze svi uzorci sirovine iz proteklih godinu dana. Dalje smo dobili uvid u tehnologiju prijema i prerade sirovine. Obišli smo cijelo postrojenje od prijema do finalizacije proizvodnje, kao i skladišta gdje se proizvodnja zadržava maksimalno 24 sata prije nego stigne na odredište.

Za kraj nastavnici su izmijenili iskustva s djelatnicima, a mi smo se okrijepili i zahvalili na prijemu i nastavili na drugi dio praktičnih vježbi iz predmeta Povrćarstvo.

   

Drugi dio praktičnih vježbi odradili smo u Poljoprivrednoj zadruzi „Varaždinsko povrće“ kojoj je temeljna djelatnost proizvodnja i prodaja povrća, u najvećoj mjeri krumpira i zelja, a oosnovana je prije 10-ak godina. Tu smo se susreli s prijemom i pakiranjem povrća za plasman u vodeće trgovačke lance u Republici Hrvatskoj. Ujedno smo se upoznali s mogućnostima zadružnog oblika poslovanja. Smatramo da smo ovim kvalitetnim izlaganjem dobili uvide u dobru poljoprivrednu praksu i nadamo se da će ovakvih terenskih nastava biti više, te samim time da ćemo i sami pridonijeti u budućnosti razvoju hrvatske poljoprivrede.

Galerija.

Tekst: Josip Siketić i Filip Posavec





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju