preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Izložba Kontinuitet modernosti

Autor: Krasnodor Mikša, 15. 4. 2017.

 

 

Tijekom 22. državnog natjecanja u znanjima i vještinama građenja, u školi je postavljena izložba Kontinuitet modernosti koju je organizirao Oris - Kuća arhitekture.

Izložba se sastoji od 87 isprinta na plastificiranoj tkanini, a predstavlja presjek hrvatske arhitekture od razdoblja Moderne do 2010. godine.

Izložba obuhvaća tri vremenska razdoblja koja predstavljaju najproduktivnije faze hrvatske arhitekture nastale pod specifičnim uvjetima: tridesete godine u novoj državi međuratnog razdoblja, pedesete i šezdesete u socijalističkom sustavu i današnje vrijeme s novom orijentacijom nakon ratnih zbivanja devedesetih, pokazujući tako najznačajnija ostvarenja hrvatske arhitekture.

   

Na malom teritoriju Hrvatske nalazi se razmjerno velika gustoća kvalitetnih arhitektonskih realizacija čija je zajednička odrednica modernizacijska ambicija koja je vezana za vrlo različite izvore: od reprezentacije političke moći do podizanja socijalnog standarda. Izložba prikazuje pojedinačne istaknute gradnje s namjerom da se predstave posebno kreativni periodi i koncepti unutar jedne plodne arhitektonske scene čije su prakse ispunjavale i još uvijek ispunjavaju ulogu avangarde koja je korak ispred realne razine razvijenosti i modernosti hrvatskog društva. Upravo u tom specifičnom optimizmu i upornosti da se arhitektonska disciplina apostrofira kao aktivni kulturni ali i politički subjekt treba tražiti relevantnost prikazanih projekata.

Autori izložbe su Adolph Stiller, Vera Grimmer, Tadej Glažar, Maroje Mrduljaš i Andrija Rusan, a dizajn izložbenih panoa potpisuje Studio Rašić.

Slike: Oris - Kuća arhitekture
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju