preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Posjet Energetskom centru Bračak (galerija)

Autor: Krasnodor Mikša, 17. 4. 2017.

 

Učenici 2. G, zajedno s nastavnicom Sanjom Markuš, posjetili su Energetski centar Bračak, odnosno sjedište Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, u sklopu svog Praktikuma.

U ožujku 2017. u obnovljenom dvorcu koji je nekad pripadao plemićkoj obitelji Kulmer otvoren je  suvremeni energetski centar Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske. Energetski centri su europski koncept poticanja poduzetništva u održivom korištenju energije, obrazovanja i promocije najbolje prakse te savjetovanja različitih ciljanih skupina.

Inženjeri Saša Bardak i Miljenko Jagarčec u sklopu projekta „Znanjem do energetskih ušteda“ održali su nam predavanje o odgovornom gospodarenju energijom i prezentirali rekonstrukciju dvorca koji sada sadrži uredske prostorije na katu, prostore za edukaciju (predavanja, radionice, seminare) u podrumu i restoran s velikom terasom u prizemlju objekta.

   

Na mrežnoj stranici Agencije o obnovi objekta navedeno je:

Dvorac Bračak, rekonstrukcijom prema niskoenergetskim standardima gradnje, jedinstven je primjer dobre prakse u području energetski učinkovite rekonstrukcije povijesnih zgrada. Zgrada je izvorno građena 1889. godine na mjestu stare kurije oštećene u potresu 1880. godine. Zatečeno stanje zgrade bilo je jako loše, s ugroženom statikom konstrukcije.

Nakon statičke rekonstrukcije pristupilo se energetskoj obnovi: izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova kamenom vunom debljine 20-30 cm, u potkrovlju debljine 30 cm, a podova u podrumu i zidova u tlu ekstrudiranim polistirenom (XPS) debljine 12 cm, čime je obuhvaćena kompletna ovojnica grijanog prostora zgrade. Specifičnost izolacije vanjskih zidova je to što je postavljena s unutarnje strane zidova, s ugrađenom aktivnom parnom branom koja omogućava isušivanje zidova prema unutra, a sve u svrhu očuvanja izvornog izgleda zgrade. Obnova građevine obuhvatila je i potpunu rekonstrukciju pročelja, rekonstrukciju oslika te arhitektonske plastike. Ugrađena je energetski učinkovita vanjska stolarija, drvena, dvostruka, s unutarnjim krilom ostakljenim IZO staklom debljine 24 mm s Low-E premazom te punjenim inertnim plinom argonom. Rekonstrukcija interijera obuhvatila je oslik u prostoru stubišta.

Zgrada je obnovljena kao primjer energetske izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine. Ugrađen je kotao za grijanje na pelete sa stupnjem iskoristivosti do 94,9 %, visokoučinkoviti VRV sustav za hlađenje, visokoučinkovita ventilacija s povratom topline, mikrokogeneracija na plin za zagrijavanje potrošne tople vode, centralni nadzorni i upravljački sustav koji upravlja GHVK sustavom i rasvjetom te služi za očitanje potrošnje energenata i vode po pojedinim korisnicima, visokoučinkovita LED rasvjeta koja čini gotovo 50 % svih ugrađenih rasvjetnih tijela, dok je druga polovica visokoučinkovita fluo T5 rasvjeta, srednje brza punionica za dva električna automobila snage 2x22 kW te spremnik za skupljanje kišnice koja služi za ispiranje sanitarija.

Na ovaj način dvorac Bračak je iz prvotnog energetskog razreda E prešao u energetske razrede B i C, ovisno o zoni pojedine namjene, koristeći pri tome 88 % udjela obnovljivih izvora energije za grijanje, hlađenje i ugodan rad svojih korisnika.  Energetska ušteda na godišnjoj razini iznosi čak 70 % ukupno potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na prvotno stanje.

Galerija.

Sanja Markuš
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju