preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Nastava Praktikuma u Sukošanu i Šibeniku (galerija)

Autor: Krasnodor Mikša, 15. 5. 2017.

 

9. svibnja 2017. učenici 2. G, 4. Ga i 4. Gb razreda u pratnji nastavnika, predavača predmeta Praktikum, posjetili su tri gradilišta u fazi izvedbe završnih radova: gradilište suvremene luksuzne kuće za odmor, višestambene zgrade s luksuznim stanovima, liftom i bazenom na krovu i kuće za odmor građene tradicionalnim materijalima.

Ostatak dana proveden je u Šibeniku koji uz pomoć novca europskih fondova mijenja svoje lice i razvija se u poželjnu turističku destinaciju. Posjetili smo staru gradsku jezgru s katedralom Sv. Jakova  renesansnog graditelja i kipara Jurja Dalmatinca, krstionicu katedrale i vijećnicu.

Najzanimljivij projekt suvremene arhitekture koji se odvija u gradu je obnova gradskih tvrđava. U obnovljenoj Tvrđavi Sv. Mihovila, na samom vrhu objekta, osmišljen je prostor prikladan za koncerte i dramske predstave na otvorenom. Obnovljena Tvđava Barone pruža mogućnost putovanja u prošlost, u vrijeme povijesne bitke kad je grad obranjen od Turaka, u virtualnoj stvarnosti. Obje su građevine uzoran primjer revitalizacije objekata graditeljske baštine.

Na novouređenoj plaži Banj najhrabriji su se i okupali, a na kraju dana zavirili smo u unutrašnjost hotela D Resort arhitekata Nikole Bašića i Marka Murtića. Šetnica na krovu hotela početna je točka staze – Šetnice kroz kanal Sv. Ante, čije je uređenje također osmislio autor Morskih orgulja u Zadru, arhitekt Nikola Bašić. Šetnica vodi do treće šibenske tvrđave koja je čuvala grad s mora, dobro očuvane Tvrđave Sv. Nikole. Četvrta je tvrđava na navišoj točci grada, Tvrđava Sv. Ivana, koja također čeka obnovu i svoju novu namjenu. Plan je sve četiri tvrđave povezati žičarama, a na strmom terenu između dvostrukih gradskih bedema prema Tvrđavi Sv. Mihovila ugraditi pokretne stepenice – eskalatore.

Zaključili smo kako se sve do nedavno uspavani grad ubrzano mijenja.

Galerija.

Slike: Sanja Markuš, Damir Bešenić i Karlo Pavetić

Sanja Markuš
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju