preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

WAY TO GO-paths of life, Perugia (galerija)

Autor: Krasnodor Mikša, 17. 5. 2017.

 

 

Od 1. do 7. svibnja 2017., u sklopu Erasmus+ projekta „WAY TO GO-paths of life“, učenici naše škole (Sara Mlinarić, 1. G, i Martin Posarić, 4. Ma) u pratnji nastavnika Štefice Sukreški, Sanje Markuš i Zlatka Papića boravili su u gradu Perugia i pokrajini Umbriji – zelenom srcu Italije.

Tema projektnih aktivnosti bila je hrana, tipična talijanska: pizza, tjestenine, sir, sušeni mesni proizvodi, tartufi, maslinovo ulje, vino…, mediteranska jela i namirnice koje se danas konzumiraju širom svijeta. Domaćin susreta bila je srednja tehnička škola Istituto Statale Industriale „Alessandro Volta“, s 1600 učenika i preko 250 nastavnika.

Prvi radni dan u školi upoznali smo tradicionalna jela svih osam država (od Skandinavije, srednje Europe i Mediterana do Turske) koje sudjeluju u projektu. Obišli smo školske učionice i radionice robotike, mehatronike, računalstva, kemijski laboratorij… U školskom planetariju slušali smo zanimljivo predavanje i simulaciju položaja zvijezda i planeta u različito doba godine.

Sljedeći dan nastavnici su slušali predavanja o motivaciji učenika i primjeni metode „obrnute učionice“. Učenici su naučili i okušali se u izradi tradicionalne talijanske pizze. Posjetili smo vinograde izvan grada i vinski podrum (ideja kipara Pomodora), bili na farmi stoke, probali pršut, sir i kobasice tipične za gorski kraj u Apeninima. Upoznali smo i proces proizvodnje tradicionalnih čokoladnih slatkiša Baci di Perugia u tvornici čokolade Perugina.

   

U međuvremenu, učenici su se družili s vršnjacima, a nastavnici istraživali zanimljivosti etruščanske i rimske povijesti u gradu koji je zadržao netaknut srednjovjekovni izgled i prekrasan centralni trg s fontanom, vijećnicom i katedralom. Svi smo posjetili muzej slikanja na staklu i izrade vitraja. Građevine u suvremenom poslovnom dijelu grada projektirao je Aldo Rossi, a stanice minimetroa francuski arhitekt Jean Nouvel.

Za vrijeme boravka u Italiji posjetili smo Firencu, grad u kojem je rođena renesansa, Assisi, grad sv. Franje, i Norciju, gradić u Apeninima koji je teško stradao u potresu u jesen 2016. godine.

Na povratku u Zagreb prijepodne smo proveli u Rimu i posjetili Kolosej, antički forum, brežuljak Kapitol, Panteon i veličanstveni Trg sv. Petra.

Galeriju boravka u Italiji možete pogledati na službenoj stranici Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.

Sanja Markuš, koordinatorica projekta
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju