preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Dva kreativna natječaja ULUPUH-a

Autor: Krasnodor Mikša, 24. 5. 2017.

 

 

Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti raspisala je dva natječaja za sve mlade kreativce - Izradi svoj Junk Puppet (scensku lutku od starih, odbačenih materijala) i Modni hibrid - odjevni predmet iz mašte (oblikovanje odjevnog predmeta (haljina, suknja, majica, hlače itd.) kojim će se izraziti nešto o sebi i/ili svijetu koji ih okružuje).

Izradi svoj Junk Puppet (scensku lutku od starih, odbačenih materijala) odnosi se na izradu lutke koja je sastavljena, montirana, izrađena od bezvrijednog, odbačenog materijala (junk, škart), starih stvari ili samo dijelova nekog predmeta koji više nije u funkciji. Svi do 18. godine su dobrodošli!

Kruna Tarle, autorica ovoga natječaja, piše:

"Ovaj je zadatak upravo idealno raditi u svom domu i oko njega, jer tu se upravo krije „skriveno blago“: slomljene naočale, rukavica koja se nije izgubila, neki sjajni papirić koji nam se posebno sviđa pa ga nismo mogli baciti, neuspjela fotografija, grana neobičnog oblika, potrgani kišobran, premala majica, itd, itd. To znači da tvoj zadatak započinje istraživanjem podruma, tavana, ladica, zaboravljenih kutaka… Nakon toga, u slobodnoj igri, a može i uz pomoć slučaja,  posloži, organiziraj dijelove u zamišljenu cjelinu. Preostaje ti posao rezanja (ako je potrebno) i spajanja, što možeš obaviti na nekoliko načina, ovisno o materijalu (raznovrsnim ljepilima, žicom, vezanjem konopcem, špagom, šivanjem, spajalicom…)

U ovoj kreativnoj igri nema pravila i ne možeš pogriješiti, u ovom svijetu gdje se dodiruju mašta i zbilja, ti si jedini režiser. Tako su dobrodošli i prividno nemogući sklopovi, jer upravo oni znaju biti izvor humora.

Na kraju, kad si završio svoj uradak, i kad si i sam pomalo iznenađen njime, pogledaj ga dobro prije nego što mu dadeš IME (to će biti tvoj jedini verbalni komentar.)"

Poveznica na natječaj: https://kreativciblog.wordpress.com/2017/05/11/junk-puppet/.

Modni hibrid je drugi natječaj i u njemu se poziva na oblikovanje odjevnog predmeta (haljina, suknja, majica, hlače itd.) kojim će izraziti nešto o sebi i/ili svijetu koji ih okruzuje. Predmet moze biti u umanjenom mjerilu, od neuobicajenih materijala i predmeta koji se mogu povezati na različite načine: lijepljenjem, šivanjem, vezanjem… Više na: https://kreativciblog.wordpress.com/2017/05/22/modni-hibrid/.

Učenici fotografije svojih uradaka trebaju poslati e-poštom na adresu kreativci3@gmail.com najkasnije do 13. lipnja 2017. U mejlu trebaju navesti ime i prezime, koliko godina imaju i u kojem mjestu žive. Sve ćemo pristigle fotografije objaviti na stranici https://kreativciblog.wordpress.com/, a autora ili autoricu najzanimljivijeg rada nagraditi ćemo jednom od knjiga o umjetnosti iz naše biblioteke.

Poziv se odnosi na kreativce do 18. godine starosti!

Učenici koji bi željeli znati više o ovim natječajima i imaju volje uključiti se neka se slobodno obrate pedagoginji škole Tatjani Papst.

 

 
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju