Berba i prerada grožđa (galerija+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 23. 9. 2017.
Prošli je tjedan završena berba u edukativnom vinogradu Srednje škole Bedekovčina.
U sklopu vježbi iz Vinarstva, učenici Poljoprivrednog učilišta škole (4. razred agrotehničari i 3. razred poljoprivredni gospodarstvenici) pobrali su grožđe i započeli proizvodnju vina.
Sam vinograd poligon je za učenje svih faza vinogradarstva i vinarstva. U njemu učenici sade nove primjerke, njeguju ih do zrelosti, beru grožđe i prerađuju ga u vino, a sve u sklopu posebnih vježbi iz predmeta Vinogradarstvo. Vinograd, inače, sadrži većinu bijelih sorti preporučenih za Zagorje (pinot bijeli, silvanac zeleni, moslavac, traminac,…), ali i starohrvatsku belinu, začretsku belinu i sokol, kao autohtone zagorske vrste. Vinograd se redovito obnavlja i zaštićen je posebnom mrežom protiv nepogoda.
U nekoliko dana učenici su, pod vodstvom nastavnice Mirjane Hudi Vlahek, provodeći vrijeme u školskom podrumu na poligonu za praktičnu nastavu, sudjelovali u cijelom početnom procesu prerade grožđa u vino. Tako su runjačom-muljačom preradili grožđe, prešali ga i ostavili mošt da se taloži. U sljedećem će periodu maknuti mošt s taloženja i započeti fermentaciju. Tome će poslužiti i suvremena podrumarska oprema kojom će učenici proizvesti, njegovati i čuvati vino.
Vino će se potom puniti u boce, kako bi se zaokružila cijela proizvodnja, i poslužiti promociji Srednje škole Bedekovčina.
O berbi i preradi grožđa možete čitati i u našoj rubrici Press Clipping.