preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2010.

Ukupno: 327046
Ovaj mjesec: 1355
Ovaj tjedan: 131
Danas: 131
Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Berba i prerada grožđa (galerija+Press Clipping)
Autor: Krasnodor Mikša, 23. 9. 2017.

 

 

 

 

Prošli je tjedan završena berba u edukativnom vinogradu Srednje škole Bedekovčina.


U sklopu vježbi iz Vinarstva, učenici Poljoprivrednog učilišta škole (4. razred agrotehničari i 3. razred poljoprivredni gospodarstvenici) pobrali su grožđe i započeli proizvodnju vina.

Sam vinograd poligon je za učenje svih faza vinogradarstva i vinarstva. U njemu učenici sade nove primjerke, njeguju ih do zrelosti, beru grožđe i prerađuju ga u vino, a sve u sklopu posebnih vježbi iz predmeta Vinogradarstvo. Vinograd, inače, sadrži većinu bijelih sorti preporučenih za Zagorje (pinot bijeli, silvanac zeleni, moslavac, traminac,…), ali i starohrvatsku belinu, začretsku belinu i sokol, kao autohtone zagorske vrste. Vinograd se redovito obnavlja i zaštićen je posebnom mrežom protiv nepogoda.

      

U nekoliko dana učenici su, pod vodstvom nastavnice Mirjane Hudi Vlahek, provodeći vrijeme u školskom podrumu na poligonu za praktičnu nastavu, sudjelovali u cijelom početnom procesu prerade grožđa u vino. Tako su runjačom-muljačom preradili grožđe, prešali ga i ostavili mošt da se taloži. U sljedećem će periodu maknuti mošt s taloženja i započeti fermentaciju. Tome će poslužiti i suvremena podrumarska oprema kojom će učenici proizvesti, njegovati i čuvati vino.

Vino će se potom puniti u boce, kako bi se zaokružila cijela proizvodnja, i poslužiti promociji Srednje škole Bedekovčina.

O berbi i preradi grožđa možete čitati i u našoj rubrici Press Clipping.

Galerija.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju