preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Profesorica Usmiani u učionici budućnosti (Press Clipping)

Autor: Daniela Usmiani, 19. 10. 2017.

Pet dana (9. - 13. listopada 2017.) profesorica Daniela Usmiani provela je u okviru eTwinning mobilnosti Agencije za mobilnost iprograme EU u Briselu na seminaru Future Classroom Lab organiziranom od strane Europian Scoolneta, organizacije koja povezuju mrežu ministarstava obrazovanja u zemljama Europe i glavna joj je zadaća promicanje inovativnih metoda u obrazovanju.

 

Tijekom tečaja nastavnici usvještavaju važnost programiranja i računalnog razmišljanja u današnjem društvu i obrazovanju.

U sklopu Future Classroom Lab tečaja upoznali su se s nizom IT alata: Kodu, Scratch, App Inventor, PocketCode, Minecraft, Twine,... Imali su prilike testirati osnovne naredbe i kreirati jednostavnije aplikacije.

Radili su u učionici koja samim svojim uređenjem i opremom potiče kreativnost i aktivan rad, opremljenom naprednom tehnologijom: od digitalnog mikroskopa, robota, 3D printera do nekoliko interaktnivnih ploča.

Najbučnije je bilo na radionici Lego Mindstroms&WeDo gdje su, radeći u timovima, programirali robota da hoda unaprijed utvrđenom stazom.

    

Zadnji dan imali su prilike pokazati svoje znanje u Heckathonu – opet su, radeći timski, kreirali vlastitu aplikaciju koristeći neki od naučenih alata. Naša ekipa napravila je animaciju dijelova slike uz ritam pjesme Happy.

Vrlo interesantno i korisno bilo je predavanje o kvaliteti eTwinning projekata na kojem su učili metode kako unaprijediti i učiniti kvalitetnijim sam projekt.

Najvrijednija je od svega bila mogućnost komuniciranja s kolegama iz drugim zemalja, razmjena iskustava i zajednički rad te se prof Usmiani nada da će iz tog druženja izniknuti novi, kvalitetni eTwinning projekti.

Hrvatsku ekipu predstavljala je i kolegica Dubravka Granulić, nastavnica OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće.

Našlo se i  malo vremena za obilazak Brisela, njegovog velebnog trga Grand Placea  okruženog impozantnim građevinama. Otišli su i pogledat jedan od simbola grada - fontanu Manneken Pis, dječak koji piški i za kojeg se čak i šiju odijela. Vidjeli su i opipali brončanu statuu Everarda ’t Serclaesa koji se opirao okupaciji Flamanaca (1388.) i koji je ubijen upravo na trgu. Vjeruje se da dodirivanje njegovih nogu i ruku donosi sreću.

Uspjele su na kratko razgledati interaktivni muzej Parlamentarijum u kojem je na dinamičan i interaktivan način prikazana povijest Europe.

Također, uspjele su razgledati svjetski poznat Atomijum, 103 m visoku struktura izgrađena za Svjetsku izložbu 1958. godine koja je danas najveća atrakcija Brisela, kao i prošetati se Mini Europom u kojoj se može vidjeti preko 350 europskih znamenitosti umanjenih 25 puta, otvorenoj 1989. godine.

Brzo je proteklo 5 dana u dinamičnom okruženju s puno rada i učenja i svakako se preporuča tečaj svim nastavnicima.
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju