preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Dan sjećanja na Vukovar (galerija)

Autor: Krasnodor Mikša, 18. 11. 2017.

 

18. studenog obilježava se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

Prije dvadeset i šest godina, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.

Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih. Iz grada je prognano i sve nesrpsko stanovništvo. Bio je to klasičan primjer etničkog čišćenja i jedan od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.
Bitka za Vukovar počela je 24. kolovoza. 

   

Oni koji su bili tada u Vukovaru govore o pravoj kataklizmi. Međunarodna zajednica, unatoč upozorenjima kako se radi o humanitarnoj katastrofi i ratovanju protiv ratnih pravila, ne reagira. Na kraju, 14. studenoga, JNA uspijeva razdvojiti hrvatske snage u Vukovaru od onih iz Borova Naselja. Iscrpljeni, izmoreni i bez streljiva, hrvatski branitelji sljedećih dana postupno prestaju s organiziranom obranom.

Učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina obilježili su ovaj datum prigodnim programom i paljenjem svijeća.

Profesorice Sanja Marija Gubez i Suzana Đurkan pripremile su prigodnu izložbu i program koji su izveli učenici, spominjanje najvažnijih datuma u opsadi i padu Vukovara, kao i poznatu priču Siniše Glavaševića Priča o gradu, novinara koji je nestao u Vukovaru.

Ispred škole zašaljene su svijeće koje su oblikovale riječi Vukovar u srcu.

Galeriju slika s ovoga događaja možete pogledati na službenoj stranici Srednje škole Bedekovčina na Facebooku.

 
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju