preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2010.

Ukupno: 529766
Ovaj mjesec: 4640
Ovaj tjedan: 574
Danas: 34
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a
Autor: Krasnodor Mikša, 3. 12. 2017.

 

1. prosinca u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u organizaciji Infektološkog društva HUMS-a i Podružnice Klinike za infektivne bolesti HUMS-a održan je stručni skup povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a. 


Na skupu je sudjelovalo 130 medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske, među kojima i učenice Medicinskog učilišta Srednje škole Bedekovčine, 4. i 5. Ma razreda s nastavnicom Suzanom Posavec.

Ovogodišnje predavanje imalo je 4 teme: „Zaraza HIV-om: Što je aktualno 2017. godine?“, „Polivalentnost rada medicinske sestre u skrbi osoba oboljelih od HIV-a/AIDS-a u Zavodu za infekcije imunokompromitiranih bolesnika u KIB „Dr. Fran Mihaljević“, “Upotreba mobilne aplikacije u unapređenju skrbi i osnaživanju osoba koje žive s HIV-om - Projekt EmERGE platforma mZdravlja“ te „HIV I MSM: Kako do nula novih infekcija?“.

   

Cilj je podići svijest javnosti i ukazati na javnozdravstveni značaj HIV-a/AIDS-a: rizike i mjere zaštite, važnost prevencije, ranog dijagnosticiranja, liječenja i skrbi za oboljele, kao i pokazati solidarnost prema oboljelima te dati doprinos smanjenju stigme i diskriminacije, ali i zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

HIV je virus koji spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, te napada imunološki sustav i uzrokuje cijelo životnu kroničnu bolest koja najčešće nema simptoma dugi niz godina. Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod injektiranja droga) te sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a. 

AIDS je krajnji stadij infekcije HIV-om koji nastaje uslijed uništenja imunološkog sustava kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.

Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om. Rano otkrivanje infekcije omogućuje uspješnije liječenje te pomaže u sprječavanju daljnjeg širenja HIV-a. Pravodobno otkrivanje i liječenje infekcije HIV-om važno je zbog što boljeg ishoda po zdravlje pojedinca, društvo u cjelini i zdravstveni sustav. U Hrvatskoj je, osim u zdravstvenim institucijama (mreža centara Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“), testiranje i savjetovanje anonimno i besplatno, a dostupno je i u zajednici. Za dolazak na testiranje nije potrebna uputnica liječnika opće medicine.

   

Većina svih slučajeva HIV-a/AIDS-a u razdoblju od 1985. do 2016. godine zarazila se spolnim putem. Posljednjih se godina bilježi porast novo dijagnosticiranih slučajeva među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola i njihov udio sve je veći, a slična je situacija i u zemljama EU-a.

 Cilj Regionalnog ureda WHO-a za Europu i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti je što ranije otkrivanje bolesti kako bi zaustavili širenje virusa diljem regije. Dijagnosticiranje HIV-a u početnoj fazi, liječenje, redovita kontrola bolesti i edukacija o mjerama zaštite jedini su načini kojima se može zaustaviti širenje, ali i iskorijeniti infekcija HIV-om.

Petra Pavetić i Natalija Vlahek, 5. Ma

Monika Kranjčec i Paula Brezak, 4. Ma

Suzana Posavec, bacc. med. techn.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju