preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2010.

Ukupno: 529774
Ovaj mjesec: 4648
Ovaj tjedan: 582
Danas: 42
Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ruksak pun kulture (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 6. 12. 2017.

 

 

Projektom Izvedba izložbe: ART-ACT-BOX započelo je odvijanje programa Ruksak pun kulture.


Ruksak (pun) kulture program je koji omogućava usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima, a zajednički ga provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kao dopunski program potpore kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. 

Programske djelatnosti u okviru programa su kazališna, filmska, glazbena, plesna i likovna umjetnost, književnost, baština i programi studenata umjetničkih akademija.

   

ART-ACT-BOX je projekt koji kao jezgru ima izvedbu od 40 min. u kojoj suvremena plesna umjetnica pred i u suradnji s 15-ak učenika predstavlja metode i materijale koje su umjetnici koristili tijekom 60-ih i 70-ih godina kao dio aktiviranja zajednice ili publike te kritike društveno-političkog sustava. Umjetnički radovi iz kojih su metode i materijali izvedeni, odabrani su iz zbirki i arhiva četiri muzeja koji su sudjelovali u projektu.

Izvođačica, suvremena plesna umjetnica Ana Kreitmeyer, koristeći ART-ACT-BOX objekt pokretima i riječima (dijalozima, čitanjima, izjavama, snimljenim materijalima), zajedno s publikom „izvodi izložbu“. Objekt time postaje ujedno i rekvizit izvedbe.

Cilj je publici približiti navedenu umjetničku praksu i predstaviti kreativne alate za stvaranje i komuniciranje kritičkog sadržaja, prezentirajući umjetničke metode (npr. prijedlozi za akcije u javnim prostorima, izložbe-akcije, teorijske instalacije, arte utile, direktni rad, performansi, manifesti, geste tijelom i sl.) i jednostavne umjetničke materijale interaktivnom izvedbom (ogledalo, selotejp, trake u boji, olovka, flomaster, baterijska lampa, kocke od kartona, razglednice i sl.). Plesna umjetnica prema prethodno razrađenoj koreografiji, uzimajući elemente iz kutije, sklapa dijelove izložbe, svojim gestama izvodi dio umjetničkih radova i uključuje publiku kao žive dijelove koreografije.

   

Izvedba i dijelovi kutije osmišljeni su na osnovu odabranih umjetničkih procesa sljedećih umjetnika/ca i umjetničkih grupa: grupa TOK, Grupa šestorice autora, Pino Poggi, grupa KÔD, grupa Bosch+Bosch, Art & Language i Lygia Clark.

Projekt „Izvedba izložbe: ART-ACT-BOX“ osmišljen je od strane vizualne umjetnice Andreje Kulunčić. Inicijalno je izveden 2016. godine u sklopu projekta Performing the Museum, inicijative četiri muzeja: Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba, Fondacije Antoni Tapies iz Barcelone, Koruške galerije likovnih umjetnosti iz Slovenj Gradeca i Muzeja suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novog Sada.

Slike: Tomislav Čekolj

Galerija.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju