preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > ŠKOLA
Vijesti

Odlazak u kazalište

Autor: Krasnodor Mikša, 10. 12. 2017.

U srijedu, 13. prosinca, cijela škola odlazi organizirano u Zagreb pogledati predstave u Zagrebačkom kazalištu mladih i Kerempuhu te kasnije obići izložbe u Umjetničkom i Meštrovićevom paviljonu.

Prije polaska održat će se dva sata nastave po posebnom rasporedu od 7.20 do 9.00. U 9,00 sati je smještanje u autobuse i polazak. Učenici i nastavnici smještaju se u autobuse prema sljedećem rasporedu:

 • autobus br. 1 – 4.Mb, 4.P, 3.Mb
 • autobus br. 2 – 2.G, 2.Ma, 2.P
 • autobus br. 3 – 3.G, 3.a, 3.d
 • autobus br. 4 – 4.Ma, 5.Ma
 • autobus br. 5 – 2.Mb, 3.c
 • autobus br. 6 – 4.G, 3.Ma
 • autobus br. 7 – 3.b, 3.P
 • autobus br. 8 – 2.a, 2.b
 • autobus br. 9 – 1.d, 2.c
 • autobus br. 10 – 1.a, 1.b, 1.c
 • autobus br. 11 – 1.G, 1.P
 • autobus br. 12 – 1.Ma, 1.Mb

Obje predstave počinju u 11.00, a nakon toga slijedi odlazak na izložbe. Predstavu u ZKM-u ''Alisa u zemlji čudesa'' gledaju 1.G, 1.Ma, 1.Mb, 1.P, 1.a, 1.b, 1.c, 1.d, 2.a, 2.b i 2.c. Predstava je prerada poznatog romana Lewisa Carrolla o djevojčici Alici koja je krenula u potragu za Bijelim Zecom i tako ušla u podzemni svijet prepun fantastičnih pojava i dogodovština, a zapravo predstava o strahu od odrastanja kakvo nam nameće društvo. „Nemoj maštati!”, „Nemoj biti drukčiji!”, „Nemoj se smijati!”, „Uklopi se!”, „Ponašaj se!”, „Nemoj misliti!”, „Nemoj plakati!”, „Nemoj biti znatiželjan!”, „Budi pristojan!”, „Pazi što govoriš!”, „Pazi kako izgledaš!”, samo su neke od naredbi u svakodnevici odrastanja. Takve zabrane rezultiraju strahom od odrastanja kao gubitkom sebe. Alisa je odlučila reći NE svim tim zabranama i suočiti se s posljedicama takve odluke. Njezino putovanje kroza Zemlju čudesa predstavlja borbu za sve što želi (p)ostati.

U predstavi glume Anđela Ramljak, Barbara Prpić, Marica Vidušić, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Edvin Liverić, Vedran Živolić, Sreten Mokrović, Petar Leventić i drugi. Režiju potpisuje Renata Carola Gatica, a glazbu su radili Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle (Let 3).

Predstavu ''Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja'' hrvatskog dramatičara Ive Brešana pogledat će 2.G, 2.Ma, 2.Mb, 2.P, 3.G, 3.Ma, 3.Mb, 3.P, 3.a, 3.b, 3.c, 3.d, 4.G, 4.Ma, 4.Mb, 4.P i 5.Ma. U ovom najpoznatijem primjeru "teatra u teatru" domaće literature prokazuje se sav apsurd jednog društvenog poretka i, uopće vlasti kao takve. Riječ je, naime, o vječnim temama književnosti: lupeštini, primitivizmu i pokvarenjaštvu, s jedne, i uzaludnoj ljudskoj težnji za idealom pravde, koja u sukobu s tim silama zla doživljava poraz, s druge strane. Politika je, dakle, neizbježna, jer, napokon, ne može se ući u more i pri se ne smočiti, ali ona ovdje ostaje samo pano na kome se ispisuju vječna ljudska pitanja. Predstava se odvija u zabitom selu Dalmatinske zagore u kojem nepismeni seljaci izvode najpoznatiju tragediju u povijesti književnosti – Shaespeareova Hamleta, i usput se rješavajući svojih političkih protivnika. Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja jedna je od najpoznatijih hrvatskih komedija, s tragičnim posljedicama, u kojoj na površinu izlazi sav ljudski primitivizam, jal, ljubomora i pokvarenost.

U predstavi glume Goran Navojec, Borko Perić, Hrvoje Kečkeš, Željko Konigsknecht i drugi. Redatelj prestava dramatičarov je sin Vinko Brešan, poznati hrvatski redatelja (Kako je počeo rat na mom otoku i Maršal).

Nakon predstava slijedi odlazak na izložbe prema rasporedu, kao i slobodno vrijeme. Na izložbu „NIKOLA TESLA - MIND FROM THE FUTURE“ idu razredi prema sljedećem rasporedu.

Razred

Vrijeme obilaska

Slobodno vrijeme

1.a

od 13,00 (u 12,45 biti pred Meštrovićevim paviljonom)

 

 

nakon izložbe slobodno vrijeme do povratka

 

1.b

1.c

od 13,15 (u 13,00 biti pred Meštrovićevim paviljonom)

1.d

od 13,30 (u 13,15 biti pred Meštrovićevim paviljonom)

2.a

od 14,30 (u 14,15 biti pred Meštrovićevim paviljonom)

 

 

slobodno vrijeme prije izložbe

3.a

2.c

od 14,45 (u 14,30 biti pred Meštrovićevim paviljonom)

3.d

2.b

od 15,00 (u 14,45 biti pred Meštrovićevim paviljonom)

3.b

od 15,15 (u 15,00 biti pred Meštrovićevim paviljonom)

„NIKOLA TESLA - MIND FROM THE FUTURE“ je doživljajni, futuristički spektakl na tragu vizije Nikole Tesle predstavlja desetogodišnji autorski rad svjetski priznate i nagrađivane autorice Helene Bulaje Madunić, kao i grupe međunarodnih umjetnika koji djeluju na području sinergije znanosti i umjetnosti spajajući film, animaciju, video umjetnost i tehničke inovacije prikazuju život i rad najpoznatijeg znanstvenika iz Hrvatske.

Drugi dio razreda odlazi u Umjetnički paviljon na izložbu Strast stvaranja – remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght.

Razred

Vrijeme obilaska

Slobodno vrijeme

1.G

od 13,00 sati (u 12,50 biti pred Umjetničkim  paviljonom)

nakon izložbe slobodno vrijeme do povratka

1Ma

1.Mb

od 13,30 sati (u 13,20 biti pred Umjetničkim  paviljonom)

nakon izložbe slobodno vrijeme do povratka

1.P

4.P

od 14,00 sati (u 13,50 biti pred Umjetničkim paviljonom)

nakon izložbe slobodno vrijeme do povratka

4.G

3.G

3.Mb

5.Ma

od 14,30 sati (u 14,20 biti pred Umjetničkim paviljonom)

nakon izložbe slobodno vrijeme do povratka

4.Ma

4.Mb

3.c

od 15,00 sati (u 14,50 biti pred Umjetničkim  paviljonom)

nakon izložbe slobodno vrijeme do povratka

3.P

3.Ma

2.G

od 15,30 sati (u 15,20 biti pred Umjetničkim paviljonom)

prije  izložbe slobodno vrijeme

2.Ma

2.Mb

2.P

U Umjetničkom paviljonu mogu se razgledati djela nekih od najvećih imena povijesti umjetnosti 20. stoljeća poput Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa, Balthusa, Pierrea Alechinskya, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellsworth Kellya, Barbare Hepword, Paula Jenkinsa, Konrada Klaphecka i mnogih drugih – sveukupno 64 djela (slike, skulpture, litografije i grafike, crteži te bibliografska djela).

Izložbu čini 25 autora – predstavnici kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti, odnosno predstavnici različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća. Rijetka je ovo prilika da se, na jednome mjestu, istovremeno vide djela vodećih umjetnika 20. stoljeća, onih koji su, svojom umjetnošću i svojim osobnostima, to stoljeće i obilježili. Stoga se iznimno veselimo što će publika tri i pol mjeseca u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu uživati u radovima umjetnika zbog kojih se, do sada, moralo odlaziti u inozemstvo.

U slobodno vrijeme preporučamo razgleda centra grada u kojem se upravo odvijaju adventska događanja. Zagrebački Advent protekle dvije godine proglašen je najboljim božićnim događanjem u Europi. Od Gornjeg grada do Tomislavova trga možete uživati u hrani, piću, glazbi, predstavama na otvorenom, radionicama i klizanju ispred Glavnog kolodvora.

Povratak je autobusa prema Bedekovčini (uz stajanje u Zaboku) s naknadno dogovorenog mjesta u 16.30. 
CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju