preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 9. 2010.

Ukupno: 386138
Ovaj mjesec: 2426
Ovaj tjedan: 1035
Danas: 111
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Strukovno obrazovanje i osposobljavanje - studijsko putovanje u Bavarsku (galerija)
Autor: Krasnodor Mikša, 5. 7. 2018.

 

Od 18. do 20. lipnja nastavnica graditeljskih predmeta Sanja Markuš i voditelj praktične nastave u našoj školi Daniel Borovčak sudjelovali su na vrlo sadržajnom studijskom putovanju u Bavarskoj pod nazivom „Strukovno obrazovanje i osposobljavanje“ u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK), a u sklopu aktivnosti projekta Skills Experts koji provodi njemačko Ministarstvo gospodarstva i energetike.


Pozdravne riječi sudionicima skupa u centrali Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku uputili su direktor Komore gospodin Frank Hüpers i direktor AHK-a gospodin Sven Thorsten Potthoff. Uspješan njemački sustav dualnog obrazovanja, koji potiče malo i srednje obrtništvo s prihodima od 17 milijardi eura godišnje i temelj je uspješnog njemačkog gospodarstva u kojem gotovo i nema nezaposlenih, iscrpno su opisale predstavnice Ministarstva gospodarstva i energetike i Saveznog instituta za strukovno obrazovanje i voditelji odjela Vanjske trgovine, Obrazovanja i stručnog usavršavanja, Strukovnog obrazovanja i Međunarodne suradnje Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku.

   

Sljedeća dva dana upoznali smo primjere ustanova koje su okosnice njemačkog dualnog obrazovanja:

  1. Centar za strukovno obrazovanje Bayreuth (Obrazovni centar Obrtničke komore za Gornju Franačku, ujedno Centar digitalnih kompetencija), s temom „Temelji dualnog obrazovanja i profesionalne mogućnosti“
  2. Centar za obrazovanje Ingolstadt za München i Gornju Bavarsku, s temom „Praksa izvan tvrtke“
  3. Strukovnu školu za maloprodaju u Münchenu
  4. Trening centar Ludwig Beck u Haaru
  5. Državnu tehničku školu za metalne konstrukcije, mehatroniku, informatiku i elektrotehniku u Münchenu.

   

U Njemačkoj je trenutno 520 000 polaznika u sustavu dualnog obrazovanja, od toga 170 000 naučnika u 130 obrtničkih zanimanja čije obučavanje traje tri godine. U njemačkom dualnom sustavu put mladih nije slijepa ulica, čuli smo na predavanjima. Svatko mora moći i može napredovati: od naučnika do kalfe, majstora, majstora+, certificiranog ekonomista, restauratora, IT stručnjaka…, ako želi i trudi se, sve do visokih škola i fakulteta. Sustav počiva na odgovornosti. Za obrazovanje stručnjaka po mjeri poslodavca odgovorni su svi: pojedinac, poslodavac i mentori, strukovne škole, a sve nadgleda i uređuje obrtnička komora. Naučnik za svoj rad (u prvoj godini tri, a u drugoj po četiri dana u tjednu) dobiva na razini države određenu plaću! Učenici se žele obrazovati i dodatno, u posebnim trening centrima privatnih tvrtki. Kruna obrtničke karijere majstorski je ispit za čije se polaganje kandidati posebno i dugotrajno pripremaju. Obrtničke komore za svoju regiju godišnje održe više tisuća raznih seminara i usavršavanja.

Grad München s 1 700 000 stanovnika i pokrajina Bavarska s jakom industrijom i obrtništvom među najrazvijenijim su dijelovima Njemačke, s izuzetnim kulturnim, sportskim i poslovnim objektima. Strogi centar grada, Olimpijski park i Izložbeni salon BMW-a prije povratka u domovinu uspjeli smo i posjetiti.

Galerija. Slike: Sanja Markuš i Danijel Borovčak

Sanja Markuš

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju