preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Povijest

Povijest škole započinje 1955. nastavom u Industrijskoj školi opekarsko-keramičke struke u Bedekovčini. Na obrazovanju je 16 učenika, a svi su stipendisti ciglana: Zagorke Bedekovčina, Zagreb, Lepoglava, Karlovac, Kutina, Druškovec, Podrute, Šenkovec. Istovremeno s radom škole započinje i rad učeničkog doma.

1960. otvara se Srednja tehnička škola sa dva razredna odjela: jedan kemijski odjel i jedan odjel tehničara za industriju građevnih materijala. Sljedeće godine se oformljuje Centar za obrazovanje kadrova u industriji građevinskih materijala. Osniva se i Viša tehnička škola za industriju građevinskih materijala i građevinarstvo.

1963. Viša se škola dislocira u Zagreba, a 1977. pripaja se Građevinskom fakultetu Zagreb i ulazi u sastav Građevinskog instituta.

U sljedećih nekoliko godina osnivaju se Zavod za projektiranje - Projektni biro, počinje školovanje građevinskih tehničara i rad Škole za kvalificirane radnike, a 1969. registriran je i Laboratorij za ispitivanje sirovina i materijala.

1970. Počinje školovanje strojarskih tehničara.

1974. Centar za obrazovanje kadrova dijeli se na Obrazovne djelatnosti Bedekovčina, Usmjereno obrazovanje Zagreb, Zavod za radnu rehabilitaciju i prekvalifikaciju Zagreb, Đački dom "Krsto Ljubičić" u Zagrebu i Viša tehnička građevinska škola Bedekovčina-Zagreb. 

1978. Obrazovna djelatnost Bedekovčina postaje Osnovna organizacija udruženog rada Srednjoškolski odgoj i obrazovanje za područje građevinarstva, građevnih materijala i industrije građevnih materijala Bedekovčina unutar Građevinskog obrazovnog centra "Zvonko Brkić" Zagreb. Sastavni dijelovi Centra na području Zagreba formiraju Osnovnu organizaciju usmjerenog obrazovanja u Zagrebu. Viša tehnička građevinska škola ulazi u sastav Građevinskog fakulteta Zagreb. Škola u Bedekovčini realizira tada programe u građenju, industriji građevnih materijala, građevinskoj mehanizaciji, montaži instalacija, završnim radovima i koži i obući.

1983. počinje ponovno školovanje građevinskih tehničara, a 1989. počinje školovanje prirodoslovno-matematičkih tehničara, smjer fizika.

1991.

Razdruživanje Građevinskog obrazovnog centra "Zvonko Brkić" Zagreb i stvaranje samostalne srednje škole s nazivom Srednja škola Bedekovčina, u Bedekovčini, Škola nastavlja s realizacijom programa koje je i do tada realizirala i ulazi u sastav mreže škola Hrvatskog zagorja. U sastavu škole je i učenički dom.

1992.

Počinje školovanje medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Na velikoj obljetnici 1995. obilježeno je 40 godina osnutka srednje škole u Bedekovčini. Nazočno oko 200 uzvanika iz srednjih i osnovnih škola s kojima škola surađuje te bivših djelatnika škole. Tom prigodom škola je izdala monografiju Srednja škola Bedekovčina 55/95.

1995. Počinje školovanje prve generacije poljoprivrednih tehničara općeg smjera na zahtjev Krapinsko-zagorske županije i župana dr. Franje Kajfeža koji je održao prvi nastavni sat.

1996. Profesori i djelatnici hodočastili u Rim, gdje ih je 10. siječnja 1996. godine na generalnoj audijenciji u Vatikanu primio Sveti Otac, Ivan Pavao II. Svetom Ocu ravnatelj škole je predao monografiju škole. Tom prigodom Sveti Otac blagoslovio je sve djelatnike, a pismom je zahvalio na darovima proširivši blagoslov i na učenike, u Njegovo ime, zamjenik državnog tajnika Giovanni Battista.

1996. Počinje školovanje fizioterapeutskih tehničara.

Srednja škola Bedekovčina u novo tisućljeće ulazi kao jedna od najproduktivnijih škola Središnje Hrvatske.

Povodom 50. godišnjice Škole postavljena je skulptura koju je izradio akademski kipar Krešimir Rod, a predstavlja učenika i učenicu učilišta tijekom obrazovanja, tj. cijeli obrazovni sustav škole.

Od 1969. registriran je i Laboratorij za ispitivanje sirovina i materijala, danas Zavod za graditeljstvo i građevne materijale.

U školi je 2012. otvoren i Pedološki laboratorij za ispitivanje zemlje, osnovan sredstvima dobivenim od Europske unije.

Danas škola djeluje u dvije pedagoške cjeline: učenički dom i nastavna djelatnost u tri učilišta (Graditeljsko, Medicinsko i Poljoprivredno). U sklopu škole nalazi se nekoliko poligona za praktičnu nastavu građevinskih programa, plastenici i poljoprivredno dobro.

Sve učionice opremljene su suvremenom informatičkom opremom koja dozvoljava novu, multimedijalnu razinu nastave, u sklopu koje treba i pribrojiti i vozni park građevinskih strojeva koji pomažu učenicima u sklopu njihove praktične nastave. Nastava tjelesne i zdravstvene kulture odvija se u novoj, modernoj sportskoj dvorani.

Učenici Srednje škole Bedekovčina uz svoje stručne mentore osvajaju prva mjesta na natjecanjima na županijskoj i državnoj razini, ostvaruju izravne upise na visoka učilišta u Republici Hrvatskoj i već nekoliko godina za redom sudjeluju u projektima financiranima od strane Europske unije.

Tijekom nekoliko posljednjih godina učenici i nastavnici redovito obavljaju praktičnu nastavu u Njemačkoj, sudjeluju u programu Comenius Europske unije u razmjeni učenika i znanja te se usavršavaju na simpozijima i radionicama u inozemstvu.

Učenici i nastavnici redovito objavljuju sve zanimljivosti vezane uz srednju školu na mrežnim stranicama škole, kanalu YouTubea i Facebooku.

 

  

 

CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju