preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Zdravi kutak

Dragi učenici,

pred vama je, na vašu i našu radost, Zdravi kutak.

Što je zdravlje? Što znači biti zdrav? Što je zdravi kutak?

Zdravlje se najčešće upotrebljava kao pojam odsustva bolesti, traume (ozljede i njihovih posljedica), deformacija i duševnih poremećaja. U proširenom smislu može se promatrati kao stanje dobrog tjelesnog, psihičkog i društvenog blagostanja.

Neki su od uvjeta zdravlja uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost i higijena te stabilne obiteljske i društvene okolnosti.

Biti zdrav je više nego ne biti bolestan. Biti zdrav znači fizički, duševno i socijalno dobro se osjećati.

Svojim svakodnevnim ponašanjem možemo mnogo doprinijeti unapređenju vlastitog zdravlja.

Zdravi kutak oaza je za sve koji žele naći odgovore i preporuke kako unaprijediti i sačuvati zdravlje.

Svrha Zdravog kutka je pružanje pomoći i podrške u vezi različitih problema mladih, kao što su poteškoće odrastanja i razvoja, prilagodbe, školovanja, učenja, ponašanja, reproduktivnog zdravlja i poremećaja prehrane.

Mnogo toga o sprečavanju i o liječenju bolesti, što su još naše bake znale, vrijedi i danas. Zbog svake prehlade ne moramo ići doktoru, ali ako imamo poteškoća i problema ne trebamo ni predugo čekati.

U Zdravom kutku pronaći ćete putokaz za pravi put kako sačuvati zdravlje.

Zdravo jesti više je nego biti samo sit. Uravnotežena ishrana pomaže našem tijelu da ostane zdravo.

Posebno je važno svakodnevno jesti voće i povrće i piti nezaslađene napitke.

Uz redovnu fizičku aktivnost, šetnje, vožnju bicikla, rolanje, plivanje i hodanje stepenicama postat ćemo i ostati zdravi.

Koliko je ljudima potrebno sati spavanja da bi ujutro bili odmorni, različito je. Važno je ozbiljno shvatiti osobne potrebe i dan – noć ritam, koliko je moguće, isplanirati.

Svi znamo da droge, alkohol i cigarete štete zdravlju. Ali ovisni možemo postati i od pretjeranog gledanja televizije i igrica na računalu.

Razne školske i slatke ljubavne brige ponekad stvaraju pritisak i stres. Povremeno si treba priuštiti pauzu i opustiti se. Ne smije se samo čekati da pritisak i stres popuste. Treba si svakodnevno priuštiti makar samo par minuta opuštanja. Smijati se, pjevati, plesati, čitati, duboko uzdahnuti i izdahnuti. Ponekad nam želje i snovi pomažu pobjeći od svakodnevice. Oni su jedan nedokučiv prostor koji pripada samo nama. Isto tako, mogu nas pokrenuti da promijenimo nešto u životu.

Seksualnost ja nešto osobno. Svaki čovjek je doživljava drugačije i svako ima različite potrebe. Seks ne treba biti obaveza, već treba pružati radost. U jednoj vezi je obostrana vjernost ili zaštita ujedno i zaštita protiv AIDS-a.

Promet je isto važna tema. Djeca od malena uče koristiti pješački prijelaz, kada je crveno svjetlo ne prelaze ulicu, ali treba učiti kako voziti automobil i kako se ponašati u prometu kao vozači.  

Sve su to djelići tema koje ćete pronaći u Zdravom kutku.


CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju