preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

 > Projekti  > Erasmus+  > FutEUre Food
 

 

                 

FutEUre Food 

Erasmus+ projekt:

2020-1-NL01-KA229-064630_4

Trajanje projekta

1. rujna 2020. - 31. kolovoza 2022.

Partneri:

Insula College, Halmaheiraplein, Nizozemska - glavni koordinator

Střední Odborná škola pro administrativu Evropské Unie, Češka

Liceo Monjardín, Španjolska

Lundellska skolan, Švedska

Srednja škola Bedekovčina, Bedekovčina, Hrvatska

 

O projektu:

 

"FutEUre Food" je inovativni projekt za učenike pet srednjih škola koji se provodi u pet različitih europskih zemalja. Dob učenika koji sudjeluju u projektu je 15-18 godina i poželjno je da imaju afiniteta prema znanosti. Tijekom razmjene učenika, učenici će biti uključeni u brojne radionice i posjetiti lokalno sveučilište, gdje će imati priliku slušati predavanja i sudjelovati u radionicama studenata i sveučilišnih nastavnika, a na kraju „znanstvenog tjedna“ će predstaviti naučeno učenicima osnovnih škola koji su u dobi od 10-12 godina i njihovim učiteljima. Time se nastoje povezati i objediniti tri velika obrazovna sustava.

 

“FutEUre Food” je ambiciozan projekt koji uključuje mnoge različite teme i ciljeve, a središnja tema je hrana. Budućnost same hrane i svih resursa vezanih za hranu su globalni problem koji se tiče odgovornosti svakoga od nas te se dotiče raznovrsnih tema i pitanja. Očekuje se da će do 2050. na našem planetu živjeti deset milijardi ljudi. Dvije milijarde više nego trenutno, u roku od tri desetljeća. Ovo je jedan od najvećih izazova našeg vremena. Kako bi se osigurala dovoljna količina hrane za stalno rastuću svjetsku populaciju, bit će potrebne značajne prilagodbe svakog pojedinca.

 

Čovječanstvo ne može preživjeti bez hrane, zato ako se želimo održati u bliskoj budućnosti, moramo se orijentirati prema  planovima o proizvodnji hrane na inovativan i ekološki održiv način. Može se reći da je ovo jedan od najvećih izazova našeg vremena. Osigurati dovoljno hrane za stalno rastuću svjetsku populaciju nije jednostavno te su potrebne značajne prilagodbe sada i u budućnosti s obzirom na dosadašnji razvoj situacije. Nije važna samo količina hrane, već i kvaliteta i način proizvodnje hrane, a da se pri tome što više očuva priroda i prijeko potrebni prirodni resursi. S vremenom ćemo vjerojatno trebati promijeniti vrstu hrane koju konzumiramo, a to će također dovesti do kulturoloških promjena. Konvencionalna poljoprivreda je do sada stvorila i određene probleme pa naglasak treba staviti na ekološki prihvatljive ciljeve i proizvodnju, a uz sve spomenuto čovječanstvo se suočava i s problemom klimatskih promjena. To će imati značajan utjecaj na uzgoj usjeva te ćemo si morati postavljati brojna pitanja. Koje kulture mogu podnijeti sušu ili ekstremno vlažne uvjete? Može li povrće rasti u slanoj vodi? Je li sigurno jesti GMO hranu? Ovo je samo nekoliko primjera problema s kojima će se morati nositi ova i sljedeća generacija. Pitanje je: jesu li današnji mladi ljudi spremni za to?

 

Web stranica projekta: https://futeurefood.eu/

 

 

 


vijesti

Pripreme za projektni susret u Pamploni

Autor: Daniela Usmiani, 3. 2. 2022. 21:10

 

U okoviru priprema za projektni susret u Španjolskoj nastavnici organiziraju virtualne sastanke i dogovaraju aktivnosti.

 [više]

Radionica Ideal Burger Challenge Vijest ima dokument u privitku

Autor: Daniela Usmiani, 29. 4. 2021. 12:53

Tijekom travnja i svibnja 2021. godine održana je radionica Ideal Burger Challenge koju je održao projektni partner iz Nizozemske (Wageningen Youth Institute) u kojoj su sudjelovali i natjecali se učenici iz naše škole i svi partneri na projektu. Učenici su u tom vremenu provodili niz radionica kojima je za cilj bilo izdvajanje proteina za „zdravi hamburger“, vodili su detaljne bilješke i izrađivali digitalne materijale koje su dijelili s ostalima, a na kraju su dobili certifikate o sudjelovanju u radionici. Također su održani sastanci na kojima su učenici bili prvo upoznati s temom i radionicom, a materijali za radionicu su nam bili dostavljeni poštom.

 [više]

 CMS za škole logo
Srednja škola Bedekovčina / Gajeva 1, HR-49221 Bedekovčina / ss-bedekovcina.skole.hr / ured@ss-bedekovcina.skole.hr
preskoči na navigaciju