preskoči na sadržaj

Srednja škola Bedekovčina

Login

Croskills

Projekt CROSKILLS, kao dio inicijative Build Up Skills, usmjeren je na cjeloživotnu edukaciju i usavršavanje hrvatskih radnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu - jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika - nakon početnog, osnovnog obrazovanja ili nakon što su već započeli s radom. Također se odnosi na obuku i kvalificiranje trenutno nezaposlenih radnika.

Prvi dio projekta (2012 - 2013. g.) okupio je relevantne hrvatske institucije i strukovne organizacije u sektorima građevinarstva, energetike i obrazovanja kroz Nacionalnu kvalifikacijsku platformu, te rezultirao formulacijom potreba, mjera i prioriteta u obliku Nacionalnih smjernica s akcijskim planom, koje su formalno prihvatile čak 23 sektorske organizacije.

Vještine potrebne za kvalitetnu energetsku obnovu i izgradnju niskoenergetskih zgrada vrlo su rijetke među građevinskim radnicima. Jedan je od mogućih uzroka i nedostatak motivacije za stalnim usavršavanjem. Gospodarska situacija ne dopušta radnicima niti njihovim poslodavcima dodatna sredstva i vrijeme potrebno za usavršavanje. S druge strane, tržište još uvijek ne zahtijeva specijaliziranu izobrazbu niti posebno licenciranje građevinskih radnika za energetsku učinkovitost, pa samim time niti nema posebne motivacije među radnicima i poslodavcima da ulažu dodatna sredstva u edukaciju. Na taj su način radnici u različitoj poziciji od inženjera, projektanata i sličnih zanimanja, koji dodatnom (obveznom) edukacijom postaju konkurentniji na tržištu. S druge strane, europska inicijativa Build Up Skills (Jačanje vještina građevinskih radnika) potvrđuje važnost doprinosa kvalitetno osposobljenih građevinskih radnika postizanju ciljeva energetske učinkovitosti, koji su već naširoko poznati kao 20-20-20. Za besprijekornu izvedbu zgrada, građevinski radnici moraju imati potrebnu kvalifikaciju, a isto tako trebaju biti motivirani za uspješan rad.

U drugoj fazi – koja je započela u rujnu 2014. i trajat će do kolovoza 2017.godine – na temelju Nacionalnih smjernica izradit će se plan cjeloživotne izobrazbe za 6 osnovnih građevinskih zanimanja, razraditi i verificirati programi obuke te provesti probna edukacija radnika u prvim akreditiranim trening-centrima diljem Hrvatske.

Vijesti
Projekt CROSKILLS - Build Up Skills Croatia - osposobljavanje građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti (galerija)
Krasnodor Mikša / datum: 18. 7. 2017. 08:32

 

 

Prošli je tjedan u Srednjoj školi Bedekovčina završila edukacija o okviru projekta Croskills čiji je cilj unaprijediti sustav obrazovanja građevinskih radnika i instalatera tehničkih sustava u području energetske učinkovitosti. 


[OPŠIRNIJE]Edukacija građevinskih radnika u projektu Croskills
Krasnodor Mikša / datum: 20. 6. 2017. 17:16

 

 

Izobrazba građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu po programu Croskills započinje 26. lipnja 2017. za zidare i tesare u Srednjoj školi Bedekovčina.


[OPŠIRNIJE]Croskills roadshow (galerija+Press Clipping)
Krasnodor Mikša / datum: 18. 6. 2017. 09:10

 

 

U srijedu, 14. lipnja 2017., održalo se u našoj školi promotivno događanje „Energetska učinkovitost u pokretu“ u sklopu projekta ''Croskills'', tzv. ''roadshow'' kojim je predstavljen zainteresiranoj javnosti sam projekt.


[OPŠIRNIJE]Energetska učinkovitost u pokretu
Krasnodor Mikša / datum: 12. 6. 2017. 15:43

 

 

14. lipnja u Srednjoj školi Bedekovčina promovirat će se graditeljske vještine u energetki učinkovitoj gradnji u sklopu projekta CroSkills.


[OPŠIRNIJE]Počela edukacija u programu CROSKILLS (galerija)
Krasnodor Mikša / datum: 16. 5. 2017. 07:42

 

 

12. i 13. svibnja 2017. u Srednjoj školi Bedekovčina održan je teorijski dio edukacije radnika u energetski učinkovitoj gradnji po projektu CROSKILLS za zanimanja zidar, tesar, krovopokrivač, soboslikar-ličilac, monter suhe gradnje i fasader.


[OPŠIRNIJE]Croskills - početak edukacije
Krasnodor Mikša / datum: 8. 5. 2017. 20:29

 

 

Teoretski dio edukacije za zanimanja zidar, tesar, monter suhe gradnje, krovopokrivač, fasader, soboslikar-ličilac odvijat će se 12. i 13. svibnja 2017. 


[OPŠIRNIJE]Početak obrazovanja za energetski učinkovitu gradnju
Krasnodor Mikša / datum: 20. 4. 2017. 09:16

 

 

Pozivamo sve zainteresirane radnike i poslodavce da se prijave na izobrazbu i certificiranje za energetski učinkovitu gradnju koja će u SŠ Bedekovčina početi 12. i 13. svibnja 2017. teoretskim dijelom edukacije za sva zanimanja.  


[OPŠIRNIJE]Projekt Croskills (galerija+Press Clipping)
Krasnodor Mikša / datum: 18. 3. 2017. 08:00

 

 

 

Srednja škola Bedekovčina uključila se krajem prošle godine u projekt Croskills (Build Up Skills Croatia) vezan uz osposobljavanje odraslih osoba u energetskoj učinkovitosti, a koji je nedavno krenuo u realizaciju.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju